Ekologia Jadalne opakowania od SGGW – naukowcy walczą z plastikiem 28 grudnia 2023 Ekologia Jadalne opakowania od SGGW – naukowcy walczą z plastikiem 28 grudnia 2023 Przeczytaj także Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Ekologia Czy chrząszcze będą rozkładać plastik? Naukowcy odkryli, że larwy pewnego gatunku chrząszcza żywią się… plastikiem. Czy to oznacza, że problem plastiku i jego recyklingu zostanie rozwiązany? Świat, w którym żyjemy, jest przepełniony plastikiem. W ciągu tygodnia zjadamy go aż 5 g, czyli tyle, ile potrzeba do wyprodukowania karty kredytowej. Wg WWF, aż 40% ogólnej produkcji plastiku przeznaczana jest do produkcji opakowań. Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wychodzą temu naprzeciw, tworząc pionierskie, jadalne opakowania przyjazne środowisku. Reklama Spis treści TogglePlaga plastiku to wyzwanie XXI wieku Innowacyjny pomysł polskich naukowcówPrzełomowe odkrycieNutka optymizmu na przyszłość Plaga plastiku to wyzwanie XXI wieku Plastik dosłownie zalewa nasz świat. Jak podaje WWF, w ciągu ostatnich 65 lat produkcja plastiku wzrosła z 2 mln ton do 348 mln ton rocznie. W samej Europie wytwarza się aż 58 mln ton tego surowca. Plastik znaleziono m.in. w najgłębszym znanym miejscu na Ziemi – na dnie Rowu Mariańskiego oraz na Arktyce, czyli w miejscu, które uważane było za dziki teren, niemal nienaruszony przez człowieka. Rocznie do wód oceanów trafia ponad 8 mln ton plastikowych odpadów, a na zetknięcie się z nim jest narażony prawie każdy organizm na naszej planecie. Dla 100 mln ssaków morskich rocznie takie spotkanie kończy się śmiertelnie. Mikroplastik w chmurach. Japońscy naukowcy dokonali niepokojącego odkrycia Innowacyjny pomysł polskich naukowców Spora część produkowanego plastiku jest wykorzystywana do opakowań. Co warto podkreślić, tworzywa sztuczne mogą zawierać różnego rodzaju związki, które przenikając do środowiska lub do ludzkiego organizmu mogą wywoływać negatywne skutki. Z tego względu plastik stanowi zagrożenie dla środowiska naturalnego, zwierząt oraz ludzi. Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) wyszli naprzeciw palącej potrzebie ograniczenia produkcji plastiku. Rozpoczęli prace nad stworzeniem w pełni jadalnych opakowań. Nie oznacza to w praktyce, że wszelkie tego typu opakowania będziemy musieli zjadać – są one w pełni biodegradowalne i kompostowalne. Jak to wygląda? Przykładem, na który powołuje się dr hab. inż. Sabina Galus, prof. SGGW z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Instytutu Nauk o Żywności SGGW, jest stworzona przez zespół badaczy saszetka do kawy rozpuszczalnej, która po zalaniu gorącą wodą i wymieszaniu, w pełni się rozpuszcza. Tego typu saszetki można wykorzystać także do zamknięcia w nich oleju, cukru, czy też kostek rosołowych. Zobacz też: Czy w przyszłości domy będą z plastiku? Innowacyjny sposób na recykling Przełomowe odkrycie Do produkcji jadalnych opakowań wykorzystywane są biopolimery zwierzęce lub roślinne. – Biopolimery zazwyczaj mają postać proszku, który jest łączony z rozpuszczalnikiem (najczęściej wodą). Przygotowaną masę wylewamy na wybraną powierzchnię i suszymy. Powstaje przeźroczysta, ciągła struktura. Przy wytwarzaniu tego typu opakowań stosujemy płaskie powierzchnie i automatyczny aplikator do nakładania warstw. Dzięki temu, możemy wytwarzać większe arkusze, które później przekształcamy w saszetki z zastosowaniem zgrzewania lub stosujemy je jako folię opakowaniową – tłumaczy dr hab. inż. Sabina Galus. Polscy naukowcy na tym nie poprzestali i we współpracy z portugalskimi badaczami przeprowadzili kolejne testy, które wykazały, że zawinięcie mięsa w ten sposób wytworzoną i wzbogaconą o związki przeciwdrobnoustrojowe folię sprzyja wydłużeniu jego terminu przydatności do spożycia. Podobną metodę można zastosować też do świeżo zebranych owoców. Przykrycie ich jadalną powłoką może opóźnić proces ich dojrzewania, dzięki czemu owoce będą dłużej świeże i nadające się do zjedzenia. Czytaj także: Jak nie marnować jedzenia w święta? Nutka optymizmu na przyszłość Odkrycia naukowców z SGGW, dzięki którym być może już niedługo będziemy mogli przedłużyć daty spożycia wybranych produktów, w tym mięsa i owoców, bez wątpienia mogą przyczynić się do mniejszego marnotrawienia żywności. Coraz bardziej prawdopodobne staje się wytwarzanie w przyszłości opakowań przyjaznych środowisku i niegroźnych dla zdrowia konsumenta. Takich, które będzie można po prostu zjeść lub oddać do kompostownika. Prace badaczy zapowiadają się bardzo obiecująco, a naukowcy zapewniają, że to nie koniec. Źródła: sggw.edu.pl, wwf.pl Fot.: bing.com, canva.com/p/gettyimages/ Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.