Ochrona środowiska Na trening z matą z trzciny cukrowej 24 sierpnia 2020 Ochrona środowiska Na trening z matą z trzciny cukrowej 24 sierpnia 2020 Przeczytaj także Ochrona środowiska Poczta Polska zbiera elektroodpady Poczta Polsku uruchomiła pilotaż zbiórki drobnego sprzętu AGD i RTV. Specjalne pojemniki na elektroodpady pojawią się w ponad 350 placówkach w 3 województwach: mazowieckim, śląskim i łódzkim. Ochrona środowiska Aktywiści na rzecz ochrony środowiska walczą z centrami danych Aktywistka ekologiczna Julie Bolthouse wskazuje, że Północna Wirginia posiada najwięcej centrów danych na świecie. Jej zdaniem, nie jest to korzystne dla klimatu. Dlaczego? Wygodna, przyczepna, trwała to cechy, na które zwykle zwracają uwagę użytkownicy mat do ćwiczeń. A co powiecie na produkt, który spełnia wszystkie te funkcje, a dodatkowo jest… przyjazny środowisku? Reklama Eksperci Międzynarodowego Stowarzyszenia Odpadów Sztucznych prognozują, że jeśli nie podejmiemy żadnych radykalnych działań, roczna produkcja tworzyw sztucznych w 2040 roku przekroczy 600 mln ton. W praktyce oznacza to, że ziemia utonie w plastikowych śmieciach. Dlatego tak ważne jest wdrażanie wszelkich możliwych rozwiązań ograniczających zużycie plastiku. Trzcina cukrowa zamiast plastiku Do oferty Gipara Fitness trafiła wykonana w 86% z trzciny cukrowej i nadająca się w 100% do recyklingu profesjonalna mata treningowa ERGO-ECOTM. Została wyprodukowana z innowacyjnej pianki GREEN EVA™ powstałej z certyfikowanych upraw trzciny cukrowej w środkowo-południowej Brazylii. Bilans emisji dwutlenku węgla do atmosfery podczas całego procesu produkcji jest ujemny. Większość mat dostępnych na rynku jest produkowana z tworzyw sztucznych typu EVA i PCV, zatruwających środowisko. Dodatkowo nie nadają się one do recyklingu. Nowa mata powstała z myślą o wszystkich miłośnikach sportu, którzy chcą też aktywnie zaangażować się w minimalizację negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Właściwości eko maty Mata jest lekka, trwała, bezzapachowa i łatwo ją utrzymać w czystości, co ma szczególne znaczenie w dobie koronawirusa. Liczne przetłoczenia i ergonomiczny kształt zapewniają doskonałą amortyzację i przyczepność do podłoża, co znacząco ułatwia trening. Ponadto dzięki specjalnemu otworowi łatwo ją łatwo przechowywać. Produkt można kupić w internetowym sklepie Gipara Fitness w cenie 244,99 złotych. Mata zdobyła pierwszą nagrodę w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów branży fitness FIBO INNOVATION & TREND AWARD 2020, w kategorii „Ekologia i zrównoważony rozwój”. – W pełni ekologiczna mata do ćwiczeń to element rewolucji na rynku fitness w Polsce, którą zapoczątkowaliśmy i sukcesywnie realizuje. Budowanie oferty w oparciu o rozwiązania przyjazne dla planety to dla nas priorytet. Dlatego już dziś w wielu siłowniach widzimy ćwiczących w naszych ubraniach produkowanych z butelek PET ludzi czy urządzenia cardio z linii ECO-POWRTM, w których energiach kinetyczna generowana przez ćwiczących jest zamieniana na energię elektryczną – powiedział Arkadiusz Paszun, prezes IMG SA, właściciela marki Gipara Fitness. Ogólnopolska akcja wymiany mat Wraz z wprowadzeniem nowego produktu na rynek Gipara Fitness zorganizowała akcję „Sweet taste – no waste”, w ramach której zachęca siłownie i kluby fitness do wymiany starych mat z tworzywa sztucznego, na ekologiczne. Przy zakupie 30 mat treningowych firma odbiera stare maty, rozdrabnia je i używa jako wypełnienia do kompletu puf wypoczynkowych, które są przekazywane klubowi jako prezent. Komplet doskonale sprawdzi się jako wyposażenie strefy relaksu w siłowniach. Patronat nad akcją „Sweet taste – no waste” objęła fundacja Eco4Life, wspierająca rozwój techniki i innowacyjności w zakresie działań proekologicznych, a także wdrażająca oraz udostępniająca nowe rozwiązania służące ekologii. Akcja potrwa do 30 września 2020 roku. źródło: informacja prasowa Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.