Najbardziej zaawansowana zadaszona farma ma 30-krotnie zwiększyć produkcję żywności

Wraz z rozwojem technologii rozwija się też rolnictwo, np. innowacyjne farmy hydroponiczne. Firma Bowery buduje właśnie tego rodzaju instalację w Kearny w New Jersey w USA. Jest to druga tego rodzaju inwestycja, ale ma być ona efektywniejsza od pierwszej. Dzięki wdrożeniu technologii i automatyzacji możliwe ma być zwiększenie wydajności produkcji aż 30-krotnie. Na farmie uprawiane będą głównie zioła i rośliny liściaste – łącznie aż 100 gatunków.

Bowery, leafy greens, produce, food, indoor farm, vertical farm

Bowery określa swoją technologię, jako rolnictwo „post-organiczne”. Nie wykorzystuje się w nim pestycydów – wszystko dzięki temu, że w zamkniętej przestrzeni można w pełni kontrolować warunki w jakich rosną rośliny.

W pełni zintegrowany system – BoweryOS – czuwa nad całym procesem wzrostu. Sprawia on, że warunki do wzrostu roślin są idealnie dopasowane do ich potrzeb. „To najbardziej zautomatyzowana i precyzyjnie kontrolowana farma na świecie”, chwali się firma.

Na swojej stronie Bower dokładnie opisuje proces hodowli roślin. Dzięki zbieraniu ogromnej ilości parametrów na temat uprawy w czasie rzeczywistym, system dokładnie dostosowuje warunki panujące na farmie do potrzeb konkretnych roślin, dostarczając im czystej wody, światła i substancji odżywczych w ściśle kontrolowanych ilościach. Także zbiór jest częściowo zautomatyzowany – to system decyduje, kiedy należy zebrać plony, tak aby były one najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze.

Bowery, produce, vegetables, leafy greens, dinner, cooking, hands

Wykorzystanie technologii, takiej jak na farmie Bowery, pozwala nie tylko 30-krotnie zwiększyć produkcję, ale także zmniejszyć o 95% zużycie wody i dwukrotnie szybciej dostarczać plony . Celem spółki jest opracowanie technologii, która umożliwiłaby uprawę roślin bliżej ludzi, tak aby można było dostarczać wszystkie produkty do sklepów i restauracji w czasie do jednego dnia od zbioru. Tradycyjne metody nie dają na to szansy i niektóre produkty muszą spędzać długie dni czy nawet tygodnie w chłodniach. Dodatkowo, dzięki zaawansowanej technologii i wysokiej wydajności, ceny produktów rolnych z takiej farmy są w stanie konkurować z klasycznie uzyskiwanymi plonami.

Opisywana farma uruchomiona ma zostać wiosną lub na początku lata tego roku. Plony z pierwszej farmy Bowersa obecnie dostarczane są do dwóch sklepów i wielu restauracji w Nowym Jorku.

    Dodaj komentarz

Poprzedni artykuł

Już sto miast na świecie porzuciło konwencjonalne źródła energii

Następny artykuł

Rozstrzygnięto aukcje dla systemów wiatrowych on-shore we Francji

Mogą też Ci się spodobać...



Tagi: , ,