Biorąc do ręki produkt zazwyczaj zwracamy uwagę na jego nazwę, estetykę wykonania, czasem skład. Tymczasem na opakowaniach umieszczane są jeszcze inne oznaczenia. Warto się z nimi zapoznać, ponieważ zawierają cenne wskazówki dotyczące zasad składowania.
Spis treści
1 – PET
Politereftalan etylenu to jedno z najczęściej wykorzystywanych tworzyw. Służy do produkcji plastikowych butelek na napoje, naczyń jednorazowego użytku i różnego rodzaju włókien sztucznych. Opakowania wykonane z tego tworzywa nie powinny być ponownie wykorzystywane, ponieważ zawierają ksenoestrogeny – związki chemiczne wpływające negatywnie na układ hormonalny. Natomiast jego recykling nie sprawia problemów.
2 – HDPE
Pod tą nazwą kryje się polietylen wysokiej gęstości. Używany do wytwarzania pojemników i folii do pakowania żywności, a także rur, nart, żagli, markerów, zmywaczy do paznokci, toników. Uważany za jedno z dwóch najbezpieczniejszych tworzyw dla człowieka, a wykonane z niego przedmioty można powtórnie użytkować.
3 – PVC
Polichlorek winylu stosuje się do produkcji wykładzin podłogowych, stolarki okiennej i drzwiowej, rur, elektroizolacji, strzykawek czy płyt gramofonowych. Materiał jest szkodliwy dla zdrowia i może wydzielać toksyny, natomiast w procesie jego spalania wytwarzane są groźne dla zdrowia związki chemiczne – dioksyny. Nie nadaje się do recyklingu.

4 – LDPE
Ten używany głównie w branży spożywczej i przemyśle farmaceutycznym materiał to polietylen niskiej gęstości. Służy do produkcji wielu rodzajów opakowań do żywności i można go ponownie użytkować. Jest jednak mniej bezpieczny niż HDPE.
5 – PP
Drugi z najbezpieczniejszych dla naszego zdrowia plastików to polipropylen wielokrotnego użytku. Znajdziemy go w kubkach jogurtowych, słomkach, wieszakach, ale także w rurach, izolatorach przewodów elektrycznych i płytach.
6 – PS
Polistyren, który powszechnie znany jest w formie spienionej jako styropian. Wydziela toksyny i nie powinno się go stosować przy produkcji opakowań do żywności. Mimo to może być wykorzystywany w procesie tworzenia przykrywek do jednorazowych kubków na kawę.
7 – INNE
Tym symbolem oznaczone są pozostałe tworzywa, których nie powinno się wykorzystywać do produkcji pojemników na żywność. Powodem jest obecność bisfenolu A (BPA), czyli związku chemicznego przyczyniającego się do wielu chorób układu hormonalnego i nerwowego, m. in. Alzheimera czy depresji. Kwestia ta nie została jednak prawnie uregulowana i niektóre przedsiębiorstwa wykorzystują BPA do tworzenia butelek dla dzieci i pojemników na żywność.
Źródło: opakowania.com.pl
Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.