Energia atomowa Pożar w Czarnobylu nie był zagrożeniem30 czerwca 2017Przeczytaj także Artykuł Sponsorowany Pierwsza taka aplikacja w historii OZE Eksperci: Pierwsza taka aplikacja w historii OZE i prawdziwy przełom na rynku! Przedsiębiorcy przestaną tracić klientów? Doświadczenia Terroir, czyli co wpływa na smak whisky. Nowe badania Różnice smakowe w whisky można dostrzec wyłącznie na podstawie analizy i sytuacji środowiska, czyli terroir, w którym rośnie jęczmień używany do produkcji tego alkoholu, jak i piwa. Takie wnioski wysnuto z nowego badania, którego współautorem jest naukowiec z Oregon State University. Badanie zostało sfinansowane przez Enterprise Ireland Commercialization Fund we współpracy z Waterford Distillery, który zainteresował się wpływem środowiska na finalny smak whisky. W strefie zamkniętej wokół elektrowni atomowej w Czarnobylu 29 czerwca wybuchł pożar lasu. W ciągu czterech dni został on opanowany i już 1 lipca ukraińska Państwowa Służba ds. Sytuacji Nadzwyczajnych poinformowała, jakoby sytuacja została opanowana dzięki współpracy strażackich sił lądowych i lotniczych. Pożar nie tylko zniszczył połacie leśne, lecz także spowodował wzrost obecności radionuklidów w powietrzu. Pożar wybuchł w pobliżu Burakówki, gdzie składowane są odpady promieniotwórcze, co było sporym zagrożeniem. Stężenie cezu 137 wrosło niemal 3,5-krotnie. Według informacji radioaktywne zanieczyszczenia powstałe w wyniku pożaru nie były w stanie przedostać się na terytorium Polski. Podczas akcji gaśniczej wszyscy strażacy korzystali ze środków ochrony górnych dróg oddechowych. Drzewa, które spłonęły w dużej mierze pamiętały czas czarnobylskiej katastrofy, stąd też liczne obawy mieszkańców Ukrainy, a także sąsiednich państw o ewentualne zagrożenia dla zdrowia i przyrody.