Ochrona środowiska Prawdziwa cena oleju palmowego. Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego 01 lutego 2023 Ochrona środowiska Prawdziwa cena oleju palmowego. Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego 01 lutego 2023 Przeczytaj także Ochrona środowiska Greenpeace złożył skargę na Polskę do Komisji Europejskiej o dewastację rzek Dziesięć aktywistów i aktywistek, które na co dzień działają w Greenpeace, oskarżyło Polskę o naruszenie unijnego prawa w zakresie ochrony polskich rzek. Sprawą ma zająć się Komisja Europejska. Ochrona środowiska Naukowcy uczą ptaki… latać! Wszystko po to, by ocalić zagrożony gatunek Ibis grzywiasty zniknął z Europy ok. 400 lat temu. Teraz, dzięki wsparciu naukowców i hodowców wraca, jednak młode osobniki nie znają tras migracyjnych, którymi wędrowali ich przodkowie. Dlatego grupa biologów postanowiła wziąć sprawy w swoje ręce i samodzielnie pokazać zwierzętom drogę z Austrii do ciepłej Hiszpanii. Jak to robią? Roczna produkcja oleju palmowego wynosi około 73 miliardy ton. Ponad 85% plantacji palm olejowych znajduje się w Indonezji i Malezji. Jakie są tego skutki? Wymieranie gatunków, wylesianie i ogromne emisje. Sprawdź, w jakich produktach ukrywa się olej palmowy. Reklama Spis treści TogglePrzykra historia orangutanów z BorneoCo drugi produkt ma w składzie olej palmowyBiznes palmowy a wylesianieCzy przeniesienie stolicy Indonezji wpłynie na wzrost produkcji oleju palmowego?Olej palmowy nie jedno ma imię… Przykra historia orangutanów z Borneo Orangutan borneański to gatunek wyjątkowy, zamieszkujący jedną z największych wysp na świecie – Borneo. Większość życia spędza wśród koron drzew. Jego podobieństwo do ludzi jest niesamowite – potrafi wytwarzać narzędzia i wykazuje różne wzorce kulturowe. W tym momencie orangutany borneańskie są objęte ścisłą ochroną. W przeciągu ostatnich 16 lat człowiek doprowadził do zmniejszenia się ich populacji o 100 000, a to wszystko jest związane z masową hodowlą palmowców. Co drugi produkt ma w składzie olej palmowy Oleju palmowego nie trzeba szukać daleko – wystarczy przejrzeć produkty w swoim domu. Niemal 50% rzeczy, które trafiają na sklepowe półki zawierają go w składzie. Co sprawia, że jest taki popularny? Uniwersalność. Oleju palmowego używa się do produkcji żywności, kosmetyków, środków czystości, a nawet biopaliw. Indonezja wprowadziła moratorium na plantacje palm oleistych. Co dalej z lasami tropikalnymi? Biznes palmowy a wylesianie Pierwotnie palmy olejowe rosły tylko we Wschodniej Afryce. Wszystko zmieniło się w XIX wieku, kiedy rozpowszechniono plantacje w południowo-wschodniej Azji. Obecnie 85% światowej produkcji oleju palmowego odbywa się w Indonezji i Malezji, które z tego powodu muszą mierzyć się z biologiczną i społeczną katastrofą. Traci na tym różnorodność roślinna lasów deszczowych, wiele gatunków zwierząt zaklasyfikowano jako krytycznie zagrożone wyginięciem, a zanieczyszczenia zatruwają środowisko, zawężając zasoby wody pitnej i ograniczając dostęp do pożywienia. W przeciągu pięciu lat Indonezja wyprodukowała ponad 20 miliardów litrów oleju palmowego, tym samym stając na podium globalnej emisji węglowej. Grunt pod plantacje palmowe przygotowuję się w najprostszy i najszybszy sposób – wypalając ogromne tereny roślinności, co niszczy potrzebną do prawidłowego funkcjonowania naturalnych cyklów Ziemi bioróżnorodność. Masowa hodowla palmy olejowej doprowadziła do potwornego wylesienia, w wyniku czego Indonezji najszybciej na świecie grozi całkowita deforestacja. Smog powstały w wyniku ogromnych pożarów dociera nawet do Singapuru. Czy przeniesienie stolicy Indonezji wpłynie na wzrost produkcji oleju palmowego? Nowa stolica Indonezji ma być powstać właśnie na wyspie Bornego, co budzi poważne wątpliwości. Ekolodzy spodziewają się, że wpłynie to niekorzystnie na tamtejsze lasy deszczowe, a prawdopodobnie zwiększy też plantacje palm olejowych. Więcej przeczytasz tutaj: Dżakarta wkrótce może zniknąć pod wodą. Gdzie powstanie nowa stolica Indonezji? Ekolodzy mają poważne obawy Olej palmowy nie jedno ma imię… Według raportu WWF w 2017 średnia konsumpcja oleju palmowego wyniosła 711 kg na osobę. Zastąpienie go innymi olejami roślinnymi wymagałoby zagospodarowania czterokrotnie większego terenu, sprawiając, że problem wycinanie drzew byłby jeszcze większy. Skutecznym rozwiązaniem jest nie tyle ograniczenie oleju palmowego, ale wybieranie produktów, których składniki pochodzą z certyfikowanych, zrównoważonych upraw. Najważniejsze to świadomie robić zakupy i czytać etykiety. Olej palmowy i jego pochodne kryją się w składach pod bardzo niejednoznacznymi nazwami jak tłuszcze CBE i CBS, emulgator E471, kwas palmitynowy, stearynian glicerolu i sorbitolu czy alkohol cetylowy. Koniecznie sprawdzaj certyfikaty, które świadczą o spełnianiu wyznaczonych wymagań jakości i bezpieczeństwa. Korzystając ze specjalnej wyszukiwarki przygotowanej przez WWF możesz sprawdzić, które z marek wykorzystują w produkcji olej palmowy i co robią, aby zapobiegać katastrofie wywołanej przez hodowle palmowców. Więcej informacji o wykorzystaniu oleju palmowego oraz certyfikacji znajdziesz w tym artykule: Dwa oblicza oleju palmowego Autorka: Gabriela Adamczyk, Fundacja Carbon Footrpint Summit Tekst opublikowany w ramach współpracy portalu Świat OZE z Fundacją Carbon Footrpint. Zainteresował Cię temat? Chcesz przeczytać teksty i podobnej tematyce? Wejdź na stronę CFF klikając w logo poniżej. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.