Wiadomości OZE Produkcja żywności bez gleby? 17 tys. ton jedzenia ze szklarni z łupkami kokosowymi 04 listopada 2019 Wiadomości OZE Produkcja żywności bez gleby? 17 tys. ton jedzenia ze szklarni z łupkami kokosowymi 04 listopada 2019 Przeczytaj także Energia jądrowa Koniec 40-letniego zakazu? Dania rozważa powrót do atomu Po czterech dekadach zakazu wykorzystywania energetyki jądrowej w skandynawskim kraju, toczą się polityczne dyskusje by dokonać ponownego przełomu w polityce energetycznej. Rząd Dani w zeszłym tygodniu ogłosił, że rozpocznie analizę wykorzystania SMR-ów, jako uzupełnienia dla imponującej w tym kraju produkcji OZE. Energia jądrowa Najwięksi gracze chcą potrojenia mocy atomu – wśród nich spółka Orlenu Amazon, Google, Meta i inne duże firmy energetyczne podpisały zobowiązanie do potrojenia globalnej mocy elektrowni jądrowych do 2050 roku. Deklaracja została ogłoszona podczas konferencji CERAWeek 2025 w Hudson, a jednym z sygnatariuszy jest Orlen Synthos Green Energy (OSGE). Przełom dla polskich SMR-ów? Jednym z wyzwań współczesnego świata jest odpowiedzialna produkcja żywności. Z nią wiąże się rozważne podejście do żywności modyfikowanej genetycznie i ograniczenie stosowania pestycydów szkodliwych dla ludzi i zwierząt. Osobną kwestią pozostają tereny pod uprawy, których coraz częściej brakuje. Okazuje się, że jest na to sposób – przedsiębiorstwo rolne korzystające z łupin kokosowych i odsolonej wody morskiej. Reklama W 2010 r. firma Sundrop Farms założyła w Port Augusta na terenie południowej Australii przedsiębiorstwo rolne. Pustynny klimat i słaba gleba nie sprzyjały produkcji żywności, dlatego postanowiono wykorzystać to, czego na tych obszarach było w nadmiarze – słońce i morską wodę. Z tego względu wybudowano szklarnie, a jej skuteczne funkcjonowanie zostało wsparte specjalną technologią: łączy ona działanie fotowoltaiki i powstałą dzięki niej energię elektryczną z odsalaniem wody morskiej oraz hydroponiką – uprawą roślin metodą bezglebową, czyli na pożywkach wodnych. Takie rozwiązanie pomogło również uniknąć niekorzystnych efektów suszy oraz potencjalnych, szkodliwych działań naturalnych. Zdaniem ekspertów wytworzone w ten sposób jedzenie jest zdrowsze (do jego produkcji nie stosuje się pestycydów). Dodatkowo jest to proces równie wydajny pod względem ilości wytwarzanego jedzenia, co tradycyjne rolnictwo. Już teraz zaawansowany system szklarni jest w stanie wyprodukować rocznie 17 tys. ton żywności. Do tego celu wykorzystywane są 23 tys. luster, których celem jest skupienie energii słonecznej potrzebnej do rozwoju roślin oraz produkcji energii elektrycznej. Nie stosuje się tu gleby – zastąpiono ją łupinami kokosowymi. Do podlewania plantacji o powierzchni 20 hektarów używa się odsolonej wody morskiej, a w celu zwiększenia ilości upraw stosuje się składniki odżywcze oraz dwutlenek węgla pozyskane w sposób zrównoważony. Przedstawiciele Sundrop Farms podkreślają, że ich rozwiązanie może być stosowane nawet na bardzo mocno wyjałowionych i pustynnych terenach. W 2016 r. firma otworzyła kolejne gospodarstwo, tym razem na terenie amerykańskiego stanu Tennessee. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.