Wiadomości OZE Produkcja żywności bez gleby? 17 tys. ton jedzenia ze szklarni z łupkami kokosowymi 04 listopada 2019 Wiadomości OZE Produkcja żywności bez gleby? 17 tys. ton jedzenia ze szklarni z łupkami kokosowymi 04 listopada 2019 Przeczytaj także Ekologia Ekologia coraz częściej decyduje w lokalnej polityce. Przykład z Bystrej Mieszkańcy Bystrej, sielankowego zakątka Beskidu Żywieckiego, nie zgodzili się na zabudowę terenów zielonych. Swój bunt wyrazili podczas niedawnych wyborów samorządowych. Wójt Gminy Wilkowice, Janusz Zemanek, był jedynym startującym kandydatem, a mimo tego – nie otrzymał wymaganej połowy głosów. Ponad 60% głosujących było przeciw. Powód? Pomysł zabudowy terenów zielonych w Bystrej. Wiadomości OZE W planach coraz więcej spalarni śmieci. Potrzebujemy lepszej kontroli Na terenie Polski działa 9 spalarni odpadów komunalnych. W najbliższych latach planowana jest rozbudowa istniejących, a także budowa 30 nowych punktów przerabiających śmieci na ciepło. Branża odpadów to przede wszystkim duże pieniądze, a każdy nowy projekt wzbudza kontrowersje. Obywatele i ekolodzy obawiają się nadmiernej emisji pyłów, CO2 i metali ciężkich, natomiast samorządy i zainteresowane firmy zbijają argumenty przeciwników wizją taniej energii i szybkiego rozwiązania problemu śmieci w gminach. Raport Najwyższej Izby Kontroli rzuca nowe światło na jakość pracy organów ochrony środowiska, sprawujących pieczę nad spalarniami śmieci. Jest co poprawiać. Jednym z wyzwań współczesnego świata jest odpowiedzialna produkcja żywności. Z nią wiąże się rozważne podejście do żywności modyfikowanej genetycznie i ograniczenie stosowania pestycydów szkodliwych dla ludzi i zwierząt. Osobną kwestią pozostają tereny pod uprawy, których coraz częściej brakuje. Okazuje się, że jest na to sposób – przedsiębiorstwo rolne korzystające z łupin kokosowych i odsolonej wody morskiej. Reklama W 2010 r. firma Sundrop Farms założyła w Port Augusta na terenie południowej Australii przedsiębiorstwo rolne. Pustynny klimat i słaba gleba nie sprzyjały produkcji żywności, dlatego postanowiono wykorzystać to, czego na tych obszarach było w nadmiarze – słońce i morską wodę. Z tego względu wybudowano szklarnie, a jej skuteczne funkcjonowanie zostało wsparte specjalną technologią: łączy ona działanie fotowoltaiki i powstałą dzięki niej energię elektryczną z odsalaniem wody morskiej oraz hydroponiką – uprawą roślin metodą bezglebową, czyli na pożywkach wodnych. Takie rozwiązanie pomogło również uniknąć niekorzystnych efektów suszy oraz potencjalnych, szkodliwych działań naturalnych. Zdaniem ekspertów wytworzone w ten sposób jedzenie jest zdrowsze (do jego produkcji nie stosuje się pestycydów). Dodatkowo jest to proces równie wydajny pod względem ilości wytwarzanego jedzenia, co tradycyjne rolnictwo. Już teraz zaawansowany system szklarni jest w stanie wyprodukować rocznie 17 tys. ton żywności. Do tego celu wykorzystywane są 23 tys. luster, których celem jest skupienie energii słonecznej potrzebnej do rozwoju roślin oraz produkcji energii elektrycznej. Nie stosuje się tu gleby – zastąpiono ją łupinami kokosowymi. Do podlewania plantacji o powierzchni 20 hektarów używa się odsolonej wody morskiej, a w celu zwiększenia ilości upraw stosuje się składniki odżywcze oraz dwutlenek węgla pozyskane w sposób zrównoważony. Przedstawiciele Sundrop Farms podkreślają, że ich rozwiązanie może być stosowane nawet na bardzo mocno wyjałowionych i pustynnych terenach. W 2016 r. firma otworzyła kolejne gospodarstwo, tym razem na terenie amerykańskiego stanu Tennessee. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.