Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Przeciętne spożycie mięsa na osobę spadło o 2,24% [errata]

Przeciętne spożycie mięsa na osobę spadło o 2,24% [errata]

W artykule, który publikowaliśmy 13 sierpnia znalazły się błędne dane na temat  spożycia mięsa na osobę. Informacje opierały się o publikację „Rolnictwo w 2019” dostępną na stronie Głównego Urzędu Statystycznego. 

CFF OPP Baner poziom mobile450 x 250CFF OPP Baner poziom 6.03.2023 1
Reklama

Spożycie mięsa na osobę w 2018 roku wyniosło nie 76,9 kg, a 62,4 kg, co dalej oznacza spadek spożycia mięsa o 2,24%, a nie o 20% jak wynika z danych cytowanych bezpośrednio ze wspomnianego raportu.

To mniejszy krok w stronę bardziej roślinnej przyszłości, ale pokazujący, że w kolejnych latach liczba produktów odzwierzęcych na naszych talerzach może wciąż się zmniejszać. Zmiana zwyczajów żywieniowych Polaków staje się coraz bardziej widoczna. Reagują też na nią producenci żywności i sieci handlowe, w ofercie których pojawia się coraz więcej bezmięsnych propozycji. 

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.