Podeszwy do butów ze skórek bananowych czy łupin orzechów? Szwajcarski startup Kuori udowadnia, że to możliwe i tworzy elastyczne materiały pochodzenia biologicznego. Wszystko po to, by walczyć z wszechobecnym plastikiem.
Biodegradowalne podeszwy do butów z resztek jedzenia
Każdego roku do oceanów trafia około 14 mln ton plastiku. Problem zanieczyszczenia dotyczy też wód słodkich. Badacze zwrócili uwagę na jedno ze źródeł zanieczyszczenia – podeszwy butów. Większość jest zrobiona z ropopochodnych tworzyw sztucznych, które w codziennym użytkowaniu generują drobinki mikroplastiku. Kiedy chodzimy, biegamy i najzwyczajniej w świecie zużywamy obuwie do gleby, powietrza i wody dostają się mikroskopijne kawałki tworzyw sztucznych.
Z mikroplastikiem postanowili walczyć twórcy szwajcarskiego startupu Kuroi. W tym celu sięgnęli po resztki żywności takie jak skórki bananowe czy łupiny orzechów. Bioplastik, który stworzyli nadaje się do kompostowania. Na razie znalazł swoje zastosowanie w podeszwach do butów, ale startup już pracuje nad kolejnymi zastosowaniami.

Zespół poszukuje obecnie partnerów do nowych projektów pilotażowych, które pozwoliłyby na wprowadzenie nowych materiałów i produktów. Opracowany przez nich materiał został wyróżniony nagrodą “Renewable Material of the Year 2023” za innowacyjność.
Walka z mikroplastikiem
Zastąpienie tworzyw sztucznych biodegradowalnymi zamiennikami pochodzenia biologicznego jest jednym ze sposobów, w jaki możemy zmniejszyć zanieczyszczenie mikroplastikiem. Wiele firm i startupów pracuje nad rozwiązaniami. Jedną z nich jest startup Kuori, który tworzy elastyczne materiały pochodzenia biologicznego. To dobry sposób na wykorzystanie resztek żywności.
– Nasze materiały mogą zostać w pełni ponownie włączone do cyklu biologicznego poprzez kompostowanie przemysłowe. Dlatego nasze materiały umożliwiają producentom obuwia i innym producentom towarów model biznesowy o obiegu zamkniętym – piszą twórcy.
Przypomnijmy, że badaczki z Politechniki Łódzkiej znalazły nietypowy pomysł na produkcję jednorazowych opakowań i naczyń biodegradowalnych. Opracowane przez nie receptury zakładają wykorzystanie odpadów z wytłoków z oliwek, otrzymywanych po produkcji z nich oliwy oraz mieszanki zbożowej. Metoda opracowana przez zespół nie wymaga stosowania dodatkowych syntetycznych substancji chemicznych.
– Więcej na temat innowacyjnego projektu badaczek z Politechniki Łódzkiej przeczytasz tutaj.
źródło: kuori-materials.com
Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.