Wiadomości OZE Tesco w ciągu dwóch lat ograniczyło marnowanie żywności o 41% 31 maja 2019 Wiadomości OZE Tesco w ciągu dwóch lat ograniczyło marnowanie żywności o 41% 31 maja 2019 Przeczytaj także Energetyka Czy to detronizacja litu w branży baterii? Naukowcy opracowali baterię sodową zdolną do naładowania w kilka sekund Od lat producenci akumulatorów bez powodzeń poszukiwali techniki umożliwiającej ekspresowe naładowanie baterii. Dziś wydaje się to bliższe niż kiedykolwiek wcześniej. … Ekologia Ekologia coraz częściej decyduje w lokalnej polityce. Przykład z Bystrej Mieszkańcy Bystrej, sielankowego zakątka Beskidu Żywieckiego, nie zgodzili się na zabudowę terenów zielonych. Swój bunt wyrazili podczas niedawnych wyborów samorządowych. Wójt Gminy Wilkowice, Janusz Zemanek, był jedynym startującym kandydatem, a mimo tego – nie otrzymał wymaganej połowy głosów. Ponad 60% głosujących było przeciw. Powód? Pomysł zabudowy terenów zielonych w Bystrej. Sieć hipermarketów Tesco trzeci rok z rzędu publikuje raport poświęcony marnowaniu żywności oraz przekazywaniu jej organizacjom charytatywnym. Zgodnie z wyliczeniami marka odnotowała spadek marnotrawienia żywności aż o 41% w stosunku do danych pochodzących sprzed dwóch lat oraz dwukrotnie zwiększyła się ilość żywności przekazywanej organizacjom charytatywnym. Reklama Z informacji zawartych w oficjalnym komunikacie marki Tesco wynika, że w roku finansowym 2018/2019 w sklepach znajdujących się na terenie Polski pojawiło się w sprzedaży 1 003 675 ton żywności, z czego 12 356 ton stanowiły nadwyżki (produkty spożywcze, które nie zostały sprzedane). Z powyższej nadwyżki do spożycia nadawało się 5 189 ton żywności, z których 3 411 ton przekazano organizacjom charytatywnym, natomiast 1 779 ton wyrzucono. Za pośrednictwem Caritas Polska, Federacji Banków Żywności oraz lokalnych organizacji 3 372 tony ocalonej żywności zostały przekazane osobom potrzebującym, natomiast 39 ton wykorzystano jako pokarm dla zwierząt. W porównaniu z pierwszym rokiem, w którym przeprowadzono badania, czyli sezonem 2016/2017, ilość ocalonej żywności zwiększyła się ponad dwukrotnie. Jak podkreślono w raporcie, największym problemem w dystrybuowaniu nadwyżkami żywności nie są wewnętrzne procedury firmy, ale… brak odpowiedniej ilości organizacji charytatywnych, które mogłyby stać się beneficjentami tego programu (!). Spośród sklepów należących do sieci 254 placówki współpracują z lokalnymi odbiorcami nadwyżek, natomiast ponad 100 sklepów nie posiada takich partnerów. Zainicjowana przez Tesco akcja sprzeciwiająca się marnowaniu żywności jest szczególnie istotna, jeśli zestawi się ją z doniesieniami na temat występującego na świecie niedożywienia. – Ograniczenie marnotrawstwa żywności to globalne wyzwanie: jedna na dziewięć osób głoduje, podczas gdy jedna trzecia żywności na świecie jest marnowana. Marnowanie żywności mają ogromny wpływ na środowisko naturalne, powodując niepotrzebne emisje gazów cieplarnianych. Opublikowanie danych o marnowaniu żywności jest ważną częścią naszej ambicji, by przyczyniać się do zmniejszania globalnej skali marnowania o połowę do 2030 roku. Dzięki naszym staraniom ruszyliśmy mocno do przodu. Już w 2019 r. w naszych sklepach jesteśmy bardzo blisko osiągnięcia celu zrównoważonego rozwoju ONZ dotyczącego zmniejszenia o połowę marnotrawienia żywności – podkreślił Martin Behan, dyrektor zarządzający siecią Tesco Polska. Tesco deklaruje, że docelowo chce całkowicie ograniczyć marnowanie żywności w swoich sklepach. Foto: Flickr Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.