Wiadomości OZE Unia Europejska zakazała wszystkich pestycydów szkodliwych dla pszczół 07 maja 2018 Wiadomości OZE Unia Europejska zakazała wszystkich pestycydów szkodliwych dla pszczół 07 maja 2018 Przeczytaj także Patronat II Kongres Energetyki Rozproszonej w centrum uwagi Od 28 do 30 października w Centrum Kongresowym ICE Kraków oraz na kampusie AGH odbywał się II Kongres Energetyki Rozproszonej, organizowany przez Akademię Górniczo-Hutniczą. Wydarzenie zgromadziło 2 tysiące uczestników, w tym przedstawicieli administracji, naukowców, biznesmenów oraz młodzież, potwierdzając swoją rolę jako kluczowego forum debaty o transformacji energetycznej w Polsce. Świat Rosja nałożyła na Google karę 2,5 decyliona dolarów za bany na YouTube Rosyjskie państwowe kanały telewizyjne zażądały od Google wypłacenia 2 undecylionów rubli, co odpowiada kwocie 2,5 decyliona dol. w ramach rekompensaty za zablokowanie ich kont na YouTube. Profile te popierały inwazję na Ukrainę. Za wprowadzeniem zakazu stosowania neonikotynoidów w rolnictwie stoją lata przygotowań i badań. Wszystkie kraje członkowie UE zaaprobowały tą decyzję, mimo że substancje z tej grupy są najczęściej stosowanymi insektycydami. Długotrwałe badania pokazały, że związki te są szkodliwe dla pszczół. Reklama Zmniejszanie się populacji pszczół i innych owadów zapylających kwiaty doprowadziło do wprowadzenia zakazu stosowania substancji im szkodzących. Zakaz wejść ma w życie z początkiem przyszłego roku, ale przez jakiś czas dozwolone będzie stosowanie ich np. w szklarniach. Badania wykazały, że związki z grupy neonikotynoidów są szkodliwe dla owadów zapylających poprzez skażenie wody i gleby. „Komisja zaproponowała ograniczenie ich stosowania na podstawie opublikowanych wyników badań naukowych”, informuje Vytenis Andriukaitis, komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności. „Zdrowie pszczół jest bardzo istotne, ponieważ jest gwarantem bioróżnorodności i kluczowym elementem produkcji żywności”. Wprowadzone regulacje satysfakcjonują walczących o nie aktywistów. „Nareszcie nasze rządy słuchają nas – obywateli, naukowców i rolników, którzy wiedzą, że pszczoły nie są w stanie współistnieć z tymi chemikaliami, a my nie jesteśmy w stanie istnieć bez nich”, mówiła Antonia Staats, koordynująca petycję do UE. Przedstawiciele przemysłu nie są zadowoleni z tej decyzji. „Europejskie rolnictwo ucierpi na jej skutek”, mówi Graeme Taylor z Europejskiego Stowarzyszenia Ochrony Plonów. „Może nie dzisiaj, może nie jutro, ale nadejdzie czas, gdy rządzący zobaczą, że ich decyzja była szkodliwa dla rolników”. Wszystkie badania wskazują jednak, że Taylor się myli – analizy nie potwierdzają negatywnego wpływu na zbiory, a dramatyczny spadek populacji zapylaczy, takich jak pszczoły, przekłada się na zmniejszenie produkcji żywności. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.