Wiadomości OZE Unia ujednolici badanie poziomów marnowania żywności 30 maja 2019 Wiadomości OZE Unia ujednolici badanie poziomów marnowania żywności 30 maja 2019 Przeczytaj także Polska Polska przyciąga gości z całego świata – kto i gdzie spędza wakacje? W 2025 roku Polska staje się miejscem spotkań kultur z całego świata. Od turystów z Bliskiego Wschodu, którzy latem wybierają Tatry zamiast pustynnych upałów, po Skandynawów i Niemców spędzających wakacje nad Bałtykiem – widać wyraźnie, że zmiany klimatu i globalne trendy turystyczne kierują wzrok w stronę naszego kraju. Co przyciąga gości i jak przekłada się to na lokalne gospodarki? Polska Od HoReCa po Czyste Powietrze – polityka krzywdzi uczciwych W Polsce utrwala się niebezpieczny schemat: kolejne programy wsparcia, które miały pomóc przedsiębiorcom i gospodarstwom domowym, stają się narzędziem politycznych przepychanek. Zamiast rzetelnej oceny efektów i naprawy rzeczywistych błędów, w debacie publicznej dominuje uproszczony przekaz sugerujący powszechne nadużycia. W efekcie uczciwi beneficjenci i wykonawcy są wrzucani do jednego worka z nielicznymi, którzy rzeczywiście nadużyli środków. Straty są nie tylko wizerunkowe, ale i gospodarcze. Unia Europejska wprowadza akt delegowany, który ma uregulować metodologię badania marnotrawienia żywności. Państwa członkowskie ramy monitorowania mają wprowadzić w 2020 roku, by dwa lata później móc opracować raporty stworzone w oparciu o nie. Szacuje się, że każdego roku marnuje się około 20% żywności produkowanej w UE. Reklama Wprowadzenie unijnych ram sprawozdawczości ma za zadanie ujednolicić tworzenie raportów na temat poziomów marnotrawienia żywności w poszczególnych krajach. Jest to niezbędne do zdiagnozowania rzeczywistej i dającej możliwość porównania skali problemu. Akt delegowany ustanowi wspólną dla krajów członkowskich metodologię pomiaru marnotrawienia żywności. Dzięki niemu państwa będą mogły określać wielkość problemu na każdym etapie łańcucha produkcji żywności i łańcucha dostaw. Docelowo akt ma ujednolicić monitorowanie poziomów marnotrawienia żywności w całej Unii Europejskiej. Określa on, co należy uznać za marnotrawienie żywności i jak to mierzyć. Dowolność pozostawiana jest natomiast w kwestii sposobu gromadzenia danych. Przypomnijmy, w maju 2018 r. w Unii Europejskiej zostały przyjęte nowe przepisy dotyczące odpadów. W ich myśl na państwach członkowskich spoczywa obowiązek wdrożenia krajowych programów zapobiegania powstawaniu odpadów żywnościowych. Co szczególnie ważne, obowiązkowe jest także ograniczanie marnotrawienia żywności na każdym etapie łańcucha dostaw, a także monitorowanie i zgłaszanie poziomów marnotrawienia żywności. foto: flickr Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.