Świat USA: Kucharze chcą przeciwdziałać zmianom klimatycznym 16 stycznia 2020 Świat USA: Kucharze chcą przeciwdziałać zmianom klimatycznym 16 stycznia 2020 Przeczytaj także OZE Chiny pionierem energii odnawialnej. 230 GW mocy z OZE w Państwie Środka do końca roku Zgodnie z przewidywaniami globalnej grupy badawczej i konsultingowej Wood Mackenzie, Chiny w 2023 roku zainstalują 230 GW mocy w fotowoltaice i elektrowniach wiatrowych. Osiągnięcie tego wyniku tylko umacnia pozycję Państwa Środka jako globalnego lidera OZE. Eko styl życia To największy system kaucyjny na świecie! Czy Rumunia stanie się recyklingowym rajem? W czwartek 30 listopada w Rumunii uruchomiono największy na świecie krajowy system kaucyjny. Obejmuje on prawie 80 000 punktów zbiórki i umożliwia zwrot plastikowych, szklanych i metalowych opakowań na napoje o pojemności do 3 litrów. Dzięki zintegrowanemu systemowi informatycznemu, cała operacja może przebiegać sprawnie i z korzyścią dla obywateli. Rumunia to 13 europejski kraj, który wdrożył system kaucyjny. W amerykańskich restauracjach menu będzie układane tak, by przeciwdziałać zmianom klimatycznym. Szefowie kuchni coraz częściej dokładnie planują skład dań, by w jak najmniejszym stopniu obciążały planetę. Reklama Według danych National Restaurant Association, amerykańskiego stowarzyszenia, które zrzesza 380 tys. restauracji, Amerykanie coraz częściej jedzą poza domem. W ubiegłym roku na dania w restauracjach wydali aż 863 mld USD, więcej niż na zakupy w sklepach. Najczęściej poza domem stołują się millenialsi i pokolenie Z. Kucharze w amerykańskich restauracjach układają menu tak, by jak najmniej obciążało planetę. Najwięcej takich inicjatyw jest w Kalifornii. W 2014 roku założono też organizację pozarządową Zero Footprint – organizacja pomaga branży gastronomicznej w prawidłowym realizowaniu zasad zrównoważonego rozwoju, by zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych. Doradza, jak zrezygnować z plastikowych opakowań, zmniejszyć marnotrawstwo żywności czy stosować energię odnawialną. Do tej pory 30 restauracji zyskało status „klimatycznie neutralnych”, a 60 innych walczy o ten tytuł. Kto znalazł się w szczęśliwej trzydziestce? Na przykład słynne „Atelier Crenn” w San Francisco i „Bresca” w Waszyngtonie. Reklama Właściciel „Bresci” i szef kuchni Ryan Ratino w jednym z wywiadów opowiadał, że swoją restaurację prowadzi według kilku zasad – stosuje tylko przyprawy z ogródka na dachu budynku, używa produktów przywiezionych z okolicy, dzieli jedzenie na małe porcje, nie stosuje plastikowych opakowań. W menu jest mało wołowiny (z badań wynika, że 1,5 mld krów hodowlanych na świecie wytwarza 18 proc. gazów cieplarnianych), ryby pochodzą tylko z ekologicznych łowisk. – Uważam, że dzięki drobnym zmianom możemy wywrzeć olbrzymi wpływ na środowisko naturalne – powiedział Ratino dla „Washington Post”. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.