Polska Polska faszeruje mięso antybiotykami na potęgę. Jest raport 17 stycznia 2020 Polska Polska faszeruje mięso antybiotykami na potęgę. Jest raport 17 stycznia 2020 Przeczytaj także Energia wiatrowa Ustawa wiatrakowa – czy będą wywłaszczenia pod farmy? Jak daleko od domów staną turbiny? “Afera wiatrakowa” to pierwsza większa kontrowersja z jaką mierzy się wybrana w połowie października większość sejmowa. Obywatele boją się wywłaszczeń pod budowę elektrowni wiatrowych, zepchnięty do opozycji PiS grzmi o lobbingu branży, a sięgająca po władzę koalicja miota się w próbie uniknięcia weta prezydenckiego. Elektromobilność Gdzie w Krakowie auta trują najbardziej? Mamy wyniki najnowszych badań [MAPA] Zgodnie z opublikowanym właśnie raportem Krakowskiego Alarmu Smogowego, stężenie dwutlenku azotu w Krakowie przekracza normy WHO nawet siedmiokrotnie. Ten wywołujący astmę i wpływający na naszą koncentrację szkodliwy gaz emitują starsze samochody, głównie z silnikami Diesla. Czy wprowadzenie Strefy Czystego Transportu może rozwiązać ten problem? Raport Europejskiej Agencji Leków (EMA) nie pozostawia złudzeń – Polska jest na szczycie rankingu niechlubnej listy krajów, które faszerują mięso antybiotykami. Dane dotyczą lat 2010-2017. Reklama W Europie sprzedaż antybiotyków do celów hodowlanych spadła o 20 proc. Tymczasem Polska zajęła 5 miejsce w rankingu krajów, które faszerują mięso antybiotykami, w dodatku stosowanie środków bakteriobójczych w produkcji mięsa w naszym kraju wciąż wzrasta. Raport Europejskiej Agencji Leków nie pozostawia złudzeń – Polska zajmuje 5 miejsce w poziomie faszerowania mięsa antybiotykami. Analizom poddano 31 krajów. Tuż przed nami jest Cypr, Hiszpania i Włochy, pierwsze miejsce zajęły Węgry. Najzdrowsze mięso jedzą mieszkańcy Norwegii i Islandii. Reklama Zwierzęta hodowlane spożywają 73 proc. wszystkich antybiotyków na świecie. To porażający wynik. Wśród nich są tzw. „antybiotyki o krytycznym znaczeniu”, stosowane w ciężkich chorobach u ludzi. Polska jest na drugim miejscu w Europie wśród krajów, które wykorzystują te antybiotyki w celach hodowlanych. To nie koniec złych wieści. W ostatnim czasie odnotowano również przypadki wystąpienia ptasiej grypy, która dziesiątkuje polski drób. Do utylizacji przeznaczono ponad 100 tys. zwierząt. Ptasia grypa znów zaatakowała. Tracimy rynek chiński i południowoafrykański źródło: k-mag.pl, fot. Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.