Polska Polska faszeruje mięso antybiotykami na potęgę. Jest raport 17 stycznia 2020 Polska Polska faszeruje mięso antybiotykami na potęgę. Jest raport 17 stycznia 2020 Przeczytaj także Polska Columbus realizuje Term Sheet z grupą DTEK. W ramach umowy w Chrzanowie powstanie wielkoskalowy magazyn energii Columbus wraz z Grupą DTEK startuje z realizacją projektu BESS (Battery Energy Storage System) w Polsce. Spółka DRI, należąca do Grupy DTEK, rozpoczęła proces nabycia od Columbus największego magazynu energii, który Spółka przygotuje do warunków RTB (Ready to Build). Wielkoskalowy obiekt ma powstać w Chrzanowie (woj. małopolskie). Dotacje OZE Kraków: ostatnie 2 dni na złożenie wniosku o dofinansowanie w ramach programu “Stop smog” Pozostały ostatnie dwa dni na złożenie wniosku o udzielenie dotacji na wymianę starych urządzeń grzewczych i termomodernizację budynku. Sprawdź, gdzie złożyć wniosek i czy możesz ubiegać się o dotację. Raport Europejskiej Agencji Leków (EMA) nie pozostawia złudzeń – Polska jest na szczycie rankingu niechlubnej listy krajów, które faszerują mięso antybiotykami. Dane dotyczą lat 2010-2017. Reklama W Europie sprzedaż antybiotyków do celów hodowlanych spadła o 20 proc. Tymczasem Polska zajęła 5 miejsce w rankingu krajów, które faszerują mięso antybiotykami, w dodatku stosowanie środków bakteriobójczych w produkcji mięsa w naszym kraju wciąż wzrasta. Raport Europejskiej Agencji Leków nie pozostawia złudzeń – Polska zajmuje 5 miejsce w poziomie faszerowania mięsa antybiotykami. Analizom poddano 31 krajów. Tuż przed nami jest Cypr, Hiszpania i Włochy, pierwsze miejsce zajęły Węgry. Najzdrowsze mięso jedzą mieszkańcy Norwegii i Islandii. Zwierzęta hodowlane spożywają 73 proc. wszystkich antybiotyków na świecie. To porażający wynik. Wśród nich są tzw. „antybiotyki o krytycznym znaczeniu”, stosowane w ciężkich chorobach u ludzi. Polska jest na drugim miejscu w Europie wśród krajów, które wykorzystują te antybiotyki w celach hodowlanych. To nie koniec złych wieści. W ostatnim czasie odnotowano również przypadki wystąpienia ptasiej grypy, która dziesiątkuje polski drób. Do utylizacji przeznaczono ponad 100 tys. zwierząt. Ptasia grypa znów zaatakowała. Tracimy rynek chiński i południowoafrykański źródło: k-mag.pl, fot. Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.