Ochrona środowiska W Światowym Dniu Oszczędzania zachęcamy… oszczędzaj dla planety! 31 października 2020 Ochrona środowiska W Światowym Dniu Oszczędzania zachęcamy… oszczędzaj dla planety! 31 października 2020 Przeczytaj także Ochrona środowiska Czy sztuczny śnieg jest eko? Ukryte koszty wody, energii i emisji CO₂ W czasach, gdy zimowe krajobrazy występują coraz rzadziej, sztuczny śnieg stał się nie tylko atrakcją turystyczną, lecz także sposobem na podtrzymanie świątecznej atmosfery. Choć pozwala stworzyć namiastkę zimy tam, gdzie brakuje naturalnych opadów, jego rosnąca popularność budzi pytania o koszty środowiskowe i energetyczne, które często pozostają niewidoczne na pierwszy rzut oka. Ochrona środowiska Międzyodrze częścią Drawieńskiego Parku Narodowego? Kompromisowy pomysł MKiŚ Po zawetowaniu ustawy o Parku Narodowym Doliny Dolnej Odry przez prezydenta, rząd przedstawia alternatywne rozwiązanie dla ochrony Międzyodrza. Ministerstwo Klimatu i Środowiska (MKiŚ) chce włączyć część tego unikalnego obszaru do Drawieńskiego Parku Narodowego, wykorzystując szybszą ścieżkę rozporządzenia. To próba jak najszybszego zabezpieczenia przyrody, ale też zapowiedź dalszych działań na rzecz objęcia tego obszaru najwyższą formą ochrony. Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Oszczędzania. W tym dniu mówi się bardzo dużo o oszczędzaniu pieniędzy. My chcielibyśmy jednak zwrócić Waszą uwagę na oszczędzanie, które nie tylko przyniesie korzyści dla domowego budżetu, ale również… dla planety. Oszczędzaj, a natura na pewno Ci za to podziękuję! Reklama Spis treści ToggleMądre oszczędzanieOszczędzaj energięOszczędzaj wodęOszczędzaj jedzenie Mądre oszczędzanie Światowy Dzień Oszczędzania powstał z inicjatywy przedstawicieli banków europejskich podczas 1. Międzynarodowej Konferencji Kas Oszczędnościowych w Mediolanie w 1924 roku. Te prawie 100 lat temu, nikt pewnie nie mówił o oszczędzaniu dla klimatu, bo niewiele o zmianach klimatu wówczas jeszcze się mówiło. Biorący udział w konferencji eksperci podkreślili jednak, że w kwestii oszczędzania ważna jest wiedza! To ona połączona z wyciąganiem odpowiednich wniosków może zapewnić stabilny rozwój społeczeństw. Oszczędzaj energię Z prądem powinno Ci pójść prosto. Na początek wymień żarówki na typ LED, które są najbardziej wydajne i energooszczędne. Wyłączaj światło, wychodząc z pomieszczenia, a także urządzenia z trybu czuwania, czyli z jednego z najbardziej podstępnych pożeraczy prądu. Uruchamiaj tylko zapełnioną pralkę czy zmywarkę, a unikniesz niepotrzebnej pracy maszyny. W przypadku czajnika zastosuj jednak odwrotną regułę i nie gotuj pełnego, jeśli potrzebujesz tylko wodę na jedną herbatę. Poza tymi drobnymi działaniami pomyśl przyszłościowo. Może warto zainwestować w odnawialne źródła energii? Aplikacja pomoże w walce z marnotrawieniem pieczywa Oszczędzaj wodę W tej kwestii także nie odkryjemy Ameryki. Zakręcaj wodę, np. podczas mycia zębów i ogólnie zadbaj o szczelny kran. Zamontuj ekologiczną spłuczkę do toalety wyposażoną w funkcję stop lub posiadającą dwa przyciski regulujące przepływ wody. Wybierz prysznic zamiast kąpieli w wannie. Dane mówią o tym, że pełna wanna wody równa się prawie pół godzinnemu prysznicowi. Pomyśl też bardziej globalnie i ogranicz mięso w swojej diecie. Zapytasz jaki związek z oszczędzaniem wody ma mięso. Otóż bardzo duży. Aby wyprodukować kilogram mięsa potrzeba aż 15 tys. litrów wody. Oznacza to, że więcej wody konsumujesz, jedząc produkty mięsne, niż pijąc. – Przeciętny ślad wodny przypadający na kilokalorię wołowiny jest dwadzieścia razy większy niż ślad wodny zbóż czy ziemniaków. Z perspektywy dbania o zasoby słodkiej wody bardziej wydajne jest uzyskiwanie kalorii, białka i tłuszczu z roślin niż z produktów odzwierzęcych – pisali w swojej publikacji Mesfin M. Mekonnen i Arjen Y. Hoekstra. Oszczędzaj jedzenie A skoro jesteśmy przy jedzeniu, to przyjrzyjmy się danym FAQ (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa). Na całym świecie aż 1/3 żywności marnuje się na różnych etapach jej produkcji i wykorzystania. Daje to 1,3 miliardy ton zmarnowanego pożywienia na rok. Z badania przeprowadzonego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 42% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, a 35% z nich robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Rocznie marnujemy 235 kg żywności na osobę. A marnotrawstwo jedzenia przykłada się na marnotrawstwo pieniędzy, wody, energii… Widzisz jeszcze jakąś przestrzeń, w której możemy włączyć tryb oszczędzania z korzyścią dla portfela i stanu planety? Napisz w komentarzu. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.