Polska Właścicielka krakowskiej restauracji Voila: „Wegetarianizm to odchylenie” 28 lutego 2020 Polska Właścicielka krakowskiej restauracji Voila: „Wegetarianizm to odchylenie” 28 lutego 2020 Przeczytaj także Polska Zielone miliardy przepadły – NIK ujawnia szokujące fakty Najwyższa Izba Kontroli przedstawiła raport, z którego wynika, że ponad 70 mld złotych ze sprzedaży ETS-ów… rozpłynęło się w ogólnym budżecie państwa. Kontrola wykazała nieprawidłowości w systemie raportowania do KE, procedowaniu wniosków w ramach programu “Mój Prąd” i brak kontroli wewnętrznych w Ministerstwie Klimatu i Środowiska. Polska Konin chce budowy elektrowni atomowej. Prezydent miasta apeluje o decyzję rządu W Koninie miała powstać druga elektrownia jądrowa. Czy nowy rząd zamrozi projekt? Przeciwko takiej decyzji protestują władze miasta. “Jestem zdeterminowany, ta elektrownia nam się należy” – mówi Piotr Korytkowski, prezydent Konina. Klient zapytał o danie wegetariańskie, właścicielka krakowskiej restauracji odpisała mu, że wegetarianizm to „odchylenie”. Wpis wywołał lawinę komentarzy. Reklama Klient dopytywał na Facebooku o dania wegetariańskie podczas lunchy serwowanych w restauracji Voila i otrzymał następującą odpowiedź (pisownia oryginalna): „Szanuję wszelkie wybory żywieniowe, ale nie popadajmy w obsesje i skrajności. Nie róbcie z tego wielkiego halo. Dla moich przyjaciół szefów w restauracjach wyróżnionych 3*Michelin wszelkie »odchylenia« traktowane są z dezaprobatą, żaden z nich nie lubi ani wegetarian, ani wegan, ani innych wykluczeń. Ja też się pod tym podpisuję. Kiedyś tego nie było”. Pod wpisem wybuchła awantura. Szefowa lokalu Dorota Rydygier pisała dalej: „Dlatego bardzo przepraszam, ale nie będę robiła specjalnych dań dla osób, które mają inne potrzeby niż większość ludzi. Trudno, wszystkim nie dogodzę i świadomie wybieram mięsożerców. Niech konkurencja karmi niejedzących mięsa. Proszę tylko o respektowanie mojego wyboru jako szef i niekomentowanie tego faktu. Innymi słowy, moja mała kuchnia nie pozwala na rozszerzenie karty o dania specjalne”. https://www.facebook.com/voilakrakow/posts/3877551408952162?xts%5B0%5D=68.ARC9X7MndIYlI9AAf6-XXMxpycikRcEtJ_XXjL5cHZUMTl_0QPXgzaKV3Hzi0oD1cPHnsRiJk3pGFY_8AjC1qK8hsUiey_0W4eRKJmU5vCP_WtQ_F7w5g3_QFyb21b90XpPu-dgBst9AZZYZDWnJP1r5DmhdEFVuC56VXkRlhXJ8ZnSTe1zO0wwMq94c0srRSG0Yrhh1quhcXJKuzxqwBXP2Yt0psGzxqFK2QAuYh7w5CJId-NX8hmYSs5lFLb3ky26xiZJbIvNDmD4-lIMUUvkOb-klNL87Oc3i8XkwW8uHF3AztlseEfHEra9CyRTcwG6oHYfn03D0gQdDLn3OabOy&tn=-R Restauratorka ma spore doświadczenie w zawodzie – 20 lat mieszkała we Francji, szkoliła się w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin. W rozmowie z „Gazetą Wyborczą” właścicielka podtrzymywała, że uważa wegetarianizm za kaprys i nie chce serwować takich dań. Podkreślała także, że restauratorzy nie lubią obsługiwać wegetarian i wegan, ale się do tego nie przyznają. Inne zdanie ma Adam Chrząstowski, jeden z najlepszych restauratorów w kraju: – Restauracja to jest biznes i w czasach, w których mamy ogromną konkurencję, musimy umieć odpowiadać na potrzeby klientów. Jeszcze jakiś czas temu szefowie kuchni mieli tendencję do traktowania swojego menu jak koncertu, w którym uwagi klientów traktowane były jak niemal przestawienie nut. Ale to jest błędne podejście. My, jako restauratorzy, musimy mieć w ofercie coś, co zadowoli każdego, musimy się starać, by goście czuli się u nas dobrze – mówił Chrząstowski „Wyborczej”. Tymczasem na świecie można zaobserwować coś odwrotnego – nawet topowe restauracje przechodzą na menu bezmięsne lub mają w swojej karcie takie danie, wegetariańskie potrawy serwowano też np. na gali rozdania Oscarów. W dobie kryzysu klimatycznego i wiedzy o cierpieniu hodowlanych zwierząt serwowanie dań bezmięsnych jest nie tylko wyjściem naprzeciw potrzebom klienta, ale i postawą moralną. Może właścicielkę przekonają wyniki badań, według których już 3 miliony Polaków to weganie i wegetarianie. Co trzeci Polak, który je mięso, deklaruje, że chętnie spróbuje roślinnych substytutów. A aż 68 proc. Polaków zaznacza, że kupuje dania wege, gdy stołuje się poza domem. — Aktualizacja 7.03.2019Restauracja Voila wprowadziła do lunchy dania wegetariańskie. źródło: wyborcza.pl Fot. główne: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.