Polska Właścicielka krakowskiej restauracji Voila: „Wegetarianizm to odchylenie” 28 lutego 2020 Polska Właścicielka krakowskiej restauracji Voila: „Wegetarianizm to odchylenie” 28 lutego 2020 Przeczytaj także Polska Masło drożeje, bo krowy cierpią na… stres cieplny Wysokie temperatury latem są niebezpieczne nie tylko dla ludzi, ale też dla zwierząt. Stres cieplny to stan, który jest efektem… Polska Dramat w Małopolsce. Wyłowiono z Wisły dziesiątki śniętych ryb Martwe ryby znaleziono we wtorek na małopolskim odcinku Wisły, w okolicy Niepołomic. Według zwołanego w środę Sztabu Kryzysowego, przyczyną śmierci… Klient zapytał o danie wegetariańskie, właścicielka krakowskiej restauracji odpisała mu, że wegetarianizm to „odchylenie”. Wpis wywołał lawinę komentarzy. Reklama Klient dopytywał na Facebooku o dania wegetariańskie podczas lunchy serwowanych w restauracji Voila i otrzymał następującą odpowiedź (pisownia oryginalna): „Szanuję wszelkie wybory żywieniowe, ale nie popadajmy w obsesje i skrajności. Nie róbcie z tego wielkiego halo. Dla moich przyjaciół szefów w restauracjach wyróżnionych 3*Michelin wszelkie »odchylenia« traktowane są z dezaprobatą, żaden z nich nie lubi ani wegetarian, ani wegan, ani innych wykluczeń. Ja też się pod tym podpisuję. Kiedyś tego nie było”. Pod wpisem wybuchła awantura. Szefowa lokalu Dorota Rydygier pisała dalej: „Dlatego bardzo przepraszam, ale nie będę robiła specjalnych dań dla osób, które mają inne potrzeby niż większość ludzi. Trudno, wszystkim nie dogodzę i świadomie wybieram mięsożerców. Niech konkurencja karmi niejedzących mięsa. Proszę tylko o respektowanie mojego wyboru jako szef i niekomentowanie tego faktu. Innymi słowy, moja mała kuchnia nie pozwala na rozszerzenie karty o dania specjalne”. https://www.facebook.com/voilakrakow/posts/3877551408952162?xts%5B0%5D=68.ARC9X7MndIYlI9AAf6-XXMxpycikRcEtJ_XXjL5cHZUMTl_0QPXgzaKV3Hzi0oD1cPHnsRiJk3pGFY_8AjC1qK8hsUiey_0W4eRKJmU5vCP_WtQ_F7w5g3_QFyb21b90XpPu-dgBst9AZZYZDWnJP1r5DmhdEFVuC56VXkRlhXJ8ZnSTe1zO0wwMq94c0srRSG0Yrhh1quhcXJKuzxqwBXP2Yt0psGzxqFK2QAuYh7w5CJId-NX8hmYSs5lFLb3ky26xiZJbIvNDmD4-lIMUUvkOb-klNL87Oc3i8XkwW8uHF3AztlseEfHEra9CyRTcwG6oHYfn03D0gQdDLn3OabOy&tn=-R Restauratorka ma spore doświadczenie w zawodzie – 20 lat mieszkała we Francji, szkoliła się w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin. W rozmowie z „Gazetą Wyborczą” właścicielka podtrzymywała, że uważa wegetarianizm za kaprys i nie chce serwować takich dań. Podkreślała także, że restauratorzy nie lubią obsługiwać wegetarian i wegan, ale się do tego nie przyznają. Inne zdanie ma Adam Chrząstowski, jeden z najlepszych restauratorów w kraju: – Restauracja to jest biznes i w czasach, w których mamy ogromną konkurencję, musimy umieć odpowiadać na potrzeby klientów. Jeszcze jakiś czas temu szefowie kuchni mieli tendencję do traktowania swojego menu jak koncertu, w którym uwagi klientów traktowane były jak niemal przestawienie nut. Ale to jest błędne podejście. My, jako restauratorzy, musimy mieć w ofercie coś, co zadowoli każdego, musimy się starać, by goście czuli się u nas dobrze – mówił Chrząstowski „Wyborczej”. Tymczasem na świecie można zaobserwować coś odwrotnego – nawet topowe restauracje przechodzą na menu bezmięsne lub mają w swojej karcie takie danie, wegetariańskie potrawy serwowano też np. na gali rozdania Oscarów. W dobie kryzysu klimatycznego i wiedzy o cierpieniu hodowlanych zwierząt serwowanie dań bezmięsnych jest nie tylko wyjściem naprzeciw potrzebom klienta, ale i postawą moralną. Może właścicielkę przekonają wyniki badań, według których już 3 miliony Polaków to weganie i wegetarianie. Co trzeci Polak, który je mięso, deklaruje, że chętnie spróbuje roślinnych substytutów. A aż 68 proc. Polaków zaznacza, że kupuje dania wege, gdy stołuje się poza domem. — Aktualizacja 7.03.2019Restauracja Voila wprowadziła do lunchy dania wegetariańskie. źródło: wyborcza.pl Fot. główne: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.