Ekologia Woskowijki. Piękne opakowania spożywcze wielorazowego użytku prosto z Krakowa 21 maja 2020 Ekologia Woskowijki. Piękne opakowania spożywcze wielorazowego użytku prosto z Krakowa 21 maja 2020 Przeczytaj także Ekologia Czy w Polsce przestanie w końcu śmierdzieć? Ministerstwo ma na to pomysł Ministerstwo w porozumieniu z głównymi jednostkami naukowymi pracuje nad projektem tzw. ustawy antyodorowej; regulacja ma być gotowa w 2025 roku. Przepisy mają bazować na nowoczesnych rozwiązaniach technicznych i najlepszych dostępnych technikach pomiarowych. Ekologia Ekologia coraz częściej decyduje w lokalnej polityce. Przykład z Bystrej Mieszkańcy Bystrej, sielankowego zakątka Beskidu Żywieckiego, nie zgodzili się na zabudowę terenów zielonych. Swój bunt wyrazili podczas niedawnych wyborów samorządowych. Wójt Gminy Wilkowice, Janusz Zemanek, był jedynym startującym kandydatem, a mimo tego – nie otrzymał wymaganej połowy głosów. Ponad 60% głosujących było przeciw. Powód? Pomysł zabudowy terenów zielonych w Bystrej. Woskowijki są tak kolorowe i estetyczne, że od razu chce się je schrupać. Ekologiczne opakowania wielorazowego użytku wymyśliła para z Krakowa. Można w nie owinąć ciasto, kanapkę czy ser. Technologia, z której tworzone są woskowijki, zapewniają stuprocentową naturalność. Reklama Bawełniane szmatki nasączone pszczelim woskiem to pomysł Marty i Łukasza z Krakowa. Można w nie owinąć warzywa, owoce, ciasta, kanapki – wszystko, co tylko znajdzie się w kuchni. – Pomysł na Woskowijki zrodził się z przekonania, że musi istnieć jakiś sposób na wyeliminowanie choćby części plastiku z naszego życia – napisali na swojej stronie autorzy projektu. Marta i Łukasz zaobserwowali, że trudno znaleźć coś ekologicznego, w co można zapakować ciasto czy kanapę – trzeba zwykle używać folii aluminiowej czy plastikowych opakowań. Po wielu próbach udało się wytworzyć woskowijkę czyli ściereczkę z bawełny organicznej nasączoną woskiem pszczelim, oczyszczoną żywicą drzewną i olejkiem jojoba. Wosk ma działanie antyseptyczne i antybakteryjne, żywność więc wolniej się psuje. – Produkty trzymane kiedyś w papierze woskowym dłużej utrzymywały świeżość. Ktoś kto o tym wiedział, starał się po prostu zrobić takie naturalne opakowanie, tylko że trwalsze, bo z użyciem bawełny – mówi Tomasz Kostrzewa, który produkuje woskowijki w firmie BeePack. Woskowijki są w pełni biodegrdowalne, można ich używać do pół roku, wystarczy umyć je delikatnie w chłodnej wodzie z użyciem niewielkiej ilości detergentu. Nie trzeba już kupować folii aluminiowej czy torebek śniadaniowych – woskowijki idealnie zastąpią te szkodliwe dla środowiska produkty. Dwie sztuki woskowijki, którą można owinąć np. chleb, kosztują ok. 50 zł. Do mniejszych artykułów spożywczych są opakowania trzech sztuk za ok. 45 zł. Źródło: biokurier.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.