WWF ostrzega – plastik zabija

WWF ostrzega – plastik zabija

Popularność plastikowych opakowań jednorazowych jest bardzo niebezpieczna, mimo to takie pojemniki z tworzyw sztucznych są dla nas, konsumentów, niezwykle wygodne w użyciu. To między innymi ich zwiększona obecność na rynku spowodowała tak dużą popularność fast-foodów oraz restauracji zajmujących się dostarczaniem posiłków na wynos. Niestety okazało się to dużym zagrożeniem dla środowiska naturalnego, które cierpi przez ludzką nieodpowiedzialność. Organizacje proekologiczne alarmują, że zwiększona ilość odpadów z tworzyw sztucznych bezpowrotnie niszczy faunę i florę.

WWF jest kolejną organizacją, która zwraca uwagę na ten problem. Instytucja alarmuje, że każdego roku do wód wpływa dziesięć milionów ton plastiku pod różną postacią. Wśród odpadów z tworzyw sztucznych znajdują się nie tylko butelki, ale także często wykorzystywane woreczki foliowe, sieci rybackie, a także wiele innych. Ich obecność w wodnych ekosystemach doprowadza do katastrofy, ponieważ coraz więcej morskich organizmów umiera. W ostatnich dniach media obiegła informacja o wielorybie u wybrzeży Hiszpanii, który zdechł mając w organizmie prawie trzydzieści kilogramów odpadów z tworzyw sztucznych. To z pewnością nie pierwsze ani nie ostatnie tak przykre zdarzenie.

„Popyt na plastik jest ogromny, a Polska jest szóstym krajem w UE, jeśli chodzi o wykorzystanie plastiku; wyprzedzają nas tylko: Niemcy, Francja, Włochy, Hiszpania i Wielka Brytania. Przed nami długa droga – podczas gdy Polak, Portugalczyk lub Słowak zużywa średnio czterysta dziewięćdziesiąt torebek foliowych rocznie, Fin czy Duńczyk tylko cztery” – powiedziała Ewa Chodkiewicz, ekspert WWF ds. zrównoważonej gospodarki i konsumpcji.

WWF alarmuje, że ilość generowanych odpadów będzie wzrastać. Obecnie na jedną osobę przypada około stu kilogramów odpadów w skali roku, co daje duże powody do niepokoju. Dane zgromadzone przez Organizację Narodów Zjednoczonych mówią, że każdego roku przez śmieci w oceanach umiera blisko milion istnień. By powstrzymać ten trend, konieczne są nie tylko kampanie społeczne, ale przede wszystkim mądrze wypracowane przepisy prawne, które zmuszą producentów żywności do zmiany swoich nawyków.

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.