Wyjątkowy las w centrum Londynu

1 czerwca dziedziniec londyńskiego budynku Somerset House zamienił się w las. Składa się z 400 drzew. To projekt powstały w ramach London Design Biennale, który ma na celu zwiększenie świadomości na temat globalnych celów inicjatywy ONZ.

Las zmian

Las nazwany Forest for Change stworzył brytyjski projektant Es Devlin. W jego centrum umieszczono 17 filarów reprezentujących 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych (SDG), które mają pomóc nam w zbudowaniu lepszego świata do 2030 roku. Odwiedzający mogą poznać dokładnie wszystkie cele. Każdy z nich został opisany.

Spacer przy dźwiękach ptaków

Las tworzą dwadzieścia trzy gatunki drzew, na które można natknąć się w Wielkiej Brytanii i północnej Europie. Drzewa umieszczono w donicach. Zwiedzającym podczas spaceru towarzyszy ścieżka dźwiękowa skomponowana ze śpiewu wielu gatunków ptaków z całego świata. Jej kuratorem jest Brian Eno, pionier muzyki z gatunku ambient. Ścieżka dźwiękowa zawiera nagrania z British Library Sound Archive.

Odwiedzający są również proszeni o nagranie krótkiej wiadomości o tym, jaka zmiana jest najważniejsza w osiągnięciu globalnych celów. Wiadomość zostanie dodana do instalacji muzycznej.

Wydarzenie neutralne pod względem emisji

Według londyńskiego Biennale Designu, Forest for Change będzie dodatni pod względem emisji dwutlenku węgla. Drzewa zostaną przekazane londyńskim gminom i zasadzone w ramach inicjatywy sadzenia drzew, The Queen’s Green Canopy. Powinno to trzykrotnie zrównoważyć ślad węglowy instalacji.

Biennale trwa do 27 czerwca.

źródło: forestforchange.globalgoals.org