Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Zamiast łyka – biogaz

piwo

Zamiast łyka – biogaz

Grzechem byłoby wylać niewypite piwo. W ślad za angielskim konceptem Heinekena poszła należąca do niego polska Grupa Żywiec, która postanowiła wykorzystać ponownie wyprodukowany a niewypity alkohol. 

Reklama

Grupa Żywiec zamieniła wyprodukowane w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu piwo. Uzyskany biogaz, zasilił kolejne warki w zakładzie. Dzięki temu procesowi zakład wykorzystuje około 13 procent energii elektrycznej, pochodzącej z OZE.

Biogaz z Żywca

Biogaz, czyli jedna z form energii odnawialnej, jest chętnie wykorzystywany między innymi w rolnictwie. Ponieważ biogaz można pozyskać z beztlenowego rozkładu materii organicznej, uzyskuje się go z gospodarstw rolnych, składowisk odpadów, czy z oczyszczalni ścieków. Równolegle stanowi on efektywną alternatywę dla innych OZE. Grupa Żywiec pozyskała gaz z piwa niesprzedanego lub po terminie ważności. Wykorzystała do tego celu zakładową oczyszczalnię.

Jak powstaje biogaz z piwa?

W oczyszczalni znajdującej się w Browarze w Żywcu piwo zamienia się w źródło energii odnawialnej. Wyprodukowany napój wraca do obiegu, a dzięki całemu procesowi dodatkowo redukuje się emisję CO2, która przedostaje się do atmosfery między innymi w wyniku spalania paliw kopalnych.

Arcyksiążęcy Browar w Żywcu dysponuje własną kotłownią, gdzie głównym paliwem jest gaz ziemny. Drugim paliwem jest biogaz, który produkujemy w naszej oczyszczalni ścieków. Nawet 13 procenergii cieplnej wytworzonej w naszej kotłowni pochodzi ze spalania biogazu. Pod względem ciepła jesteśmy samowystarczalni – wytworzone ciepło jest wykorzystywane do warzenia piwa i ogrzewania wszystkich naszych budynków mówi Paweł Bernatek, Dyrektor Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu. 

Zastój i zero waste

Tak, jak w przypadku piwa Heineken, które zamieniono na biogaz w angielskim Manchesterze, setki, a nawet tysiące litrów polskiego piwa nie dotarło do restauracji i pubów z powodu zawirowań pandemicznych. Teraz tysiące beczek piwa, które pozostały w zakładzie, wspierają wewnętrzną gospodarkę o obiegu zamkniętym. Grupa Żywiec jako pierwsza na polskim rynku firma na własny koszt odebrała 35 tys. kegów piwa. 

Grupa podaje, że dąży do zrównoważonego rozwoju na wiele sposobów. Od 2008 roku firma obniżyła emisję CO2 w produkcji piwa o prawie 60% a zużycie wody o 12%. Firma promuje także butelki zwrotne w ramach kampanii „Daj butelce drugie życie” oraz stale zwiększa udział surowców zrównoważonych do produkcji piwa, które w 2020 r. stanowiły 17% wszystkich składników piwa.

Źródło: mat. prasowe

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.