Biogazownia Zamiast łyka – biogaz07 czerwca 2021 Biogazownia Zamiast łyka – biogaz07 czerwca 2021Przeczytaj także Ochrona środowiska Technologia w służbie przyrody. Specjalne urządzenie będzie monitorować stan Odry Ubiegłoroczna katastrofa ekologiczna na Odrze spowodowała ogromne straty nie tylko dla rzeki, ale i połączonych z nią ekosystemów. Z tego powodu miasto Wrocław nawiązało współpracę z T-Mobile, w ramach której zainstalowano pływające urządzenia do monitorowania stanu rzeki. To tylko jeden z przykładów pokazujących, że polskie miasta wdrażają coraz więcej nowych technologii, które pozwalają im odpowiadać na wyzwania związane z szybką urbanizacją. Fotowoltaika Najpierw wiatraki, teraz fotowoltaika. Czy nowa ustawa zablokuje rozwój energii słonecznej w Polsce? Chociaż reforma ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym wciąż czeka na podpis, wśród wielu ekspertów z branży OZE już budzi wiele wątpliwości. Planowane zmiany mają istotnie utrudnić rozwój fotowoltaiki w Polsce. Niektórzy porównują ich konsekwencje do zasady 10H. Jak jest naprawdę? Grzechem byłoby wylać niewypite piwo. W ślad za angielskim konceptem Heinekena poszła należąca do niego polska Grupa Żywiec, która postanowiła wykorzystać ponownie wyprodukowany a niewypity alkohol. Grupa Żywiec zamieniła wyprodukowane w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu piwo. Uzyskany biogaz, zasilił kolejne warki w zakładzie. Dzięki temu procesowi zakład wykorzystuje około 13 procent energii elektrycznej, pochodzącej z OZE.Biogaz z ŻywcaBiogaz, czyli jedna z form energii odnawialnej, jest chętnie wykorzystywany między innymi w rolnictwie. Ponieważ biogaz można pozyskać z beztlenowego rozkładu materii organicznej, uzyskuje się go z gospodarstw rolnych, składowisk odpadów, czy z oczyszczalni ścieków. Równolegle stanowi on efektywną alternatywę dla innych OZE. Grupa Żywiec pozyskała gaz z piwa niesprzedanego lub po terminie ważności. Wykorzystała do tego celu zakładową oczyszczalnię.Jak powstaje biogaz z piwa?W oczyszczalni znajdującej się w Browarze w Żywcu piwo zamienia się w źródło energii odnawialnej. Wyprodukowany napój wraca do obiegu, a dzięki całemu procesowi dodatkowo redukuje się emisję CO2, która przedostaje się do atmosfery między innymi w wyniku spalania paliw kopalnych.– Arcyksiążęcy Browar w Żywcu dysponuje własną kotłownią, gdzie głównym paliwem jest gaz ziemny. Drugim paliwem jest biogaz, który produkujemy w naszej oczyszczalni ścieków. Nawet 13 procenergii cieplnej wytworzonej w naszej kotłowni pochodzi ze spalania biogazu. Pod względem ciepła jesteśmy samowystarczalni – wytworzone ciepło jest wykorzystywane do warzenia piwa i ogrzewania wszystkich naszych budynków – mówi Paweł Bernatek, Dyrektor Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu. Zastój i zero wasteTak, jak w przypadku piwa Heineken, które zamieniono na biogaz w angielskim Manchesterze, setki, a nawet tysiące litrów polskiego piwa nie dotarło do restauracji i pubów z powodu zawirowań pandemicznych. Teraz tysiące beczek piwa, które pozostały w zakładzie, wspierają wewnętrzną gospodarkę o obiegu zamkniętym. Grupa Żywiec jako pierwsza na polskim rynku firma na własny koszt odebrała 35 tys. kegów piwa. Heineken: to czas na energię z piwa!Grupa podaje, że dąży do zrównoważonego rozwoju na wiele sposobów. Od 2008 roku firma obniżyła emisję CO2 w produkcji piwa o prawie 60% a zużycie wody o 12%. Firma promuje także butelki zwrotne w ramach kampanii „Daj butelce drugie życie” oraz stale zwiększa udział surowców zrównoważonych do produkcji piwa, które w 2020 r. stanowiły 17% wszystkich składników piwa.Źródło: mat. prasoweArtykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.