Zmiany klimatu zwiększają produkcję wina w Belgii

Rosnąca temperatura na Ziemi wpływa nie tylko na środowisko, ale także biznes prowadzony przez człowieka. Okazuje się, że ze zmian klimatycznych cieszą się Belgowie, zwłaszcza branża winiarska. Od 2006 roku produkcja tego alkoholu wzrosła czterokrotnie. Według danych rządu belgijskiego oddano także o wiele więcej ziemi pod użytek przemysłu winiarskiego. Wzrost temperatury generuje nie tylko obfite owocowanie winorośli winnych, ale wpływa także na szersze spectrum smaków. Zaskakująca tendencja dotyczy kraju, który raczej jest znany z dobrej jakości piw.

Dziennikarze agencji Reuters przeprowadzili wywiad z Etienne Rigo, właścicielem winnicy belgijskiej Domaine de Mellemont. „Dwadzieścia lat temu mieliśmy wina o smaku cytrusów, cytryny i odrobiny grejpfruta. Dziś posiada wina, które są bliższe egzotycznym składnikom, takim jak liczi czy ananas. Te ewolucja warta uwagi”, wyjaśnił właściciel plantacji, Rigo. Producent podkreślił, że obecnie produkuje się wina, które są trunkami o bardziej wyrazistym smaku i o dłuższej trwałości.

Dwanaście lat temu plantacje obejmowały zaledwie 72 ha Belgii. Według danych z poprzedniego rok ten obszar zwiększył się pięciokrotnie, do 343 ha.

Naukowcy badający zmiany klimatyczne podkreślają, że takie procesy nie powinny być zaskoczeniem. „Wyraźnie widzimy zmianę, w ramach której region Morza Śródziemnego, który jest idealny do upraw win obecnie, jednak w przyszłości nie będzie już nadawał się do takiej działalności”, wyjaśnił Win Thiery, klimatolog z uniwersytetu VUB w Brukseli. Naukowiec potwierdził, że faktycznie takie kraje jak Belgia będą w przyszłości odpowiednie dla biznesu winiarskiego.

Thiery jednocześnie zauważa, że zmiany klimatyczne może wpływają pozytywnie na branżę winiarską, jednak pogoda, która staje się coraz bardziej nieregularna, może w znacznym stopniu wpłynąć na uprawy i jakość win.

„W tym roku planujemy zebrać nasze winogrona około końca września lub na początku października”, poinformował właściciel wspomnianej wcześnie winnicy. „Belgijskie wino jest bardzo młode. Wciąż jest w wieku dojrzewania, jeśli chodzi o odmiana winorośli. W nadchodzących latach, myślę, że odkryjemy kilka naprawdę fantastycznych rzeczy w naszej branży”, powiedział z entuzjazmem Etienne Rigo.

Źródło: Reuters, Foto: Flickr

    Dodaj komentarz

Poprzedni artykuł

Kogeneracja sposobem na zagospodarowanie energii

Następny artykuł

Gigant paliwowy BP stawia na boom w sektorze samochodów elektrycznych

Mogą też Ci się spodobać...



Tagi: , , , ,