Wiadomości OZE Spożywamy i wdychamy mikroplastik? 23 września 2019 Wiadomości OZE Spożywamy i wdychamy mikroplastik? 23 września 2019 Przeczytaj także Polska Konin chce budowy elektrowni atomowej. Prezydent miasta apeluje o decyzję rządu W Koninie miała powstać druga elektrownia jądrowa. Czy nowy rząd zamrozi projekt? Przeciwko takiej decyzji protestują władze miasta. “Jestem zdeterminowany, ta elektrownia nam się należy” – mówi Piotr Korytkowski, prezydent Konina. Energetyka Czy osłony energetyczne będą przedłużone w 2025 roku? Ministra klimatu i środowiska Paulina Henning-Kloska zapowiedziała przedłużenie wsparcia dla odbiorców energii elektrycznej. Co ważne, dopiero po przyjęciu budżetu państwa będzie można powiedzieć, jaką formę będzie mieć to wsparcie. Naukowcy z Uniwersytetu Wiedeńskiego przeprowadzili badania na próbkach stolca ochotników pochodzących z różnych krajów. Okazało się, że każde 100 g „treści” zawierało średnio 20 cząsteczek mikroplastiku. Nie ma pewności, w jaki sposób dostał się on do organizmu. Reklama Jeszcze nie tak dawno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uspokajała, że znajdujący się w wodzie mikroplastik nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Niestety dane, na których opierała się, są zdawkowe i faktycznie nie wiemy, jaki wpływ ma mikroplastik na komórki i tkanki. Tymczasem badanie austriackich naukowców (podobnie jak wiele innych w tej tematyce) nie napawa optymizmem. Kolejne doniesienia wskazujące na wszechobecny mikroplastik Naukowcy z uniwersytetu w Wiedniu pod kierunkiem dr Philippa Schwabla zbadali próbki stolca dostarczane w przeciągu tygodnia przez ośmiu ochotników. Wybrano osoby pochodzące z różnych części Europy (Austrii, Finlandii, Holandii, Polski, Rosji, Wielkiej Brytanii, Włoch), a także z bardziej oddalonego obszaru – z Japonii. Okazało się, że ich organizmy są zanieczyszczone mikroplastikiem. Na 100 g stolca przypadało średnio 20 cząsteczek mikroplastiku. Najczęściej to był polipropylen oraz tereftalan polietylenu PET. Prawdopodobnie pochodziły nie tylko z samych opakowań, ale także z przetwarzanej żywności.pl Za mikroplastik uznawane są cząsteczki tworzyw sztucznych o średnicy mniejszej niż 5 milimetrów. W zdecydowanej większości to „produkt uboczny” stopniowej degeneracji tworzyw sztucznych. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.