Polska Biodegradowalne opakowania na wynos 12 marca 2020 Polska Biodegradowalne opakowania na wynos 12 marca 2020 Przeczytaj także Polska Polska przyciąga gości z całego świata – kto i gdzie spędza wakacje? W 2025 roku Polska staje się miejscem spotkań kultur z całego świata. Od turystów z Bliskiego Wschodu, którzy latem wybierają Tatry zamiast pustynnych upałów, po Skandynawów i Niemców spędzających wakacje nad Bałtykiem – widać wyraźnie, że zmiany klimatu i globalne trendy turystyczne kierują wzrok w stronę naszego kraju. Co przyciąga gości i jak przekłada się to na lokalne gospodarki? Polska Od HoReCa po Czyste Powietrze – polityka krzywdzi uczciwych W Polsce utrwala się niebezpieczny schemat: kolejne programy wsparcia, które miały pomóc przedsiębiorcom i gospodarstwom domowym, stają się narzędziem politycznych przepychanek. Zamiast rzetelnej oceny efektów i naprawy rzeczywistych błędów, w debacie publicznej dominuje uproszczony przekaz sugerujący powszechne nadużycia. W efekcie uczciwi beneficjenci i wykonawcy są wrzucani do jednego worka z nielicznymi, którzy rzeczywiście nadużyli środków. Straty są nie tylko wizerunkowe, ale i gospodarcze. Projektantka Anna Piasek w ramach pracy dyplomowej stworzyła zestaw trzech różnych opakowań jedzenia na wynos, które zwracają uwagę nie tylko wyjątkowym designem. Ich proces produkcji jest ekologiczny, a utylizacja bardzo prosta – opakowania są biodegradowalne. Reklama Anna Piasek, absolwentka uczelni The École cantonale d’art de Lausanne (ÉCAL), przygotowany przez siebie projekt nazwała „The One Size, X Size”. Stworzony zestaw opakowań do jedzenia na wynos składa się z trzech różnych pojemników, w których zapakować można zarówno zupy, dania główne jak i ciepłe oraz zimne napoje. To, co wyróżnia te opakowania, to ich funkcjonalność – w obrębie jednego pojemnika istnieje możliwość oddzielenia kilku rodzajów posiłków, przez co nie trzeba używać dodatkowych pudełek na mniejsze dania czy przekąski. Jak przyznaje autorka projektu, do stworzenia opakowań inspiracją były tradycyjne japońskie bento box’y, które są popularną formą przechowywania posiłków w krajach azjatyckich. Największym jednak plusem jest ekologiczny sposób wykonania opakowań, na które składa się masa włóknista, czyli materiał pozyskiwany wyłącznie z wody i odzyskanej makulatury. Pulpa, która powstaje w wyniku zmieszania tych dwóch półproduktów, wtłaczana jest do specjalnych foremek, gdzie zastyga i przybiera stałą formę. Dzięki takiemu wykonaniu pojemników nie ma problemu z ich późniejszą utylizacją – można je kompostować. Źródło: whitemad.pl Fot. główna: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.