Biodegradowalne opakowania na wynos

Projektantka Anna Piasek w ramach pracy dyplomowej stworzyła zestaw trzech różnych opakowań jedzenia na wynos, które zwracają uwagę nie tylko wyjątkowym designem. Ich proces produkcji jest ekologiczny, a utylizacja bardzo prosta – opakowania są biodegradowalne.

Anna Piasek, absolwentka uczelni The École cantonale d’art de Lausanne (ÉCAL), przygotowany przez siebie projekt nazwała „The One Size, X Size”. Stworzony zestaw opakowań do jedzenia na wynos składa się z trzech różnych pojemników, w których zapakować można zarówno zupy, dania główne jak i ciepłe oraz zimne napoje.

To, co wyróżnia te opakowania, to ich funkcjonalność – w obrębie jednego pojemnika istnieje możliwość oddzielenia kilku rodzajów posiłków, przez co nie trzeba używać dodatkowych pudełek na mniejsze dania czy przekąski. Jak przyznaje autorka projektu, do stworzenia opakowań inspiracją były tradycyjne japońskie bento box’y, które są popularną formą przechowywania posiłków w krajach azjatyckich.

Największym jednak plusem jest ekologiczny sposób wykonania opakowań, na które składa się masa włóknista, czyli materiał pozyskiwany wyłącznie z wody i odzyskanej makulatury. Pulpa, która powstaje w wyniku zmieszania tych dwóch półproduktów, wtłaczana jest do specjalnych foremek, gdzie zastyga i przybiera stałą formę. Dzięki takiemu wykonaniu pojemników nie ma problemu z ich późniejszą utylizacją – można je kompostować.  

Źródło: whitemad.pl