Ochrona środowiska Superenzym w walce z plastikowymi butelkami 02 października 2020 Ochrona środowiska Superenzym w walce z plastikowymi butelkami 02 października 2020 Przeczytaj także Ochrona środowiska Aktywiści na rzecz ochrony środowiska walczą z centrami danych Aktywistka ekologiczna Julie Bolthouse wskazuje, że Północna Wirginia posiada najwięcej centrów danych na świecie. Jej zdaniem, nie jest to korzystne dla klimatu. Dlaczego? Ochrona środowiska Greenpeace złożył skargę na Polskę do Komisji Europejskiej o dewastację rzek Dziesięć aktywistów i aktywistek, które na co dzień działają w Greenpeace, oskarżyło Polskę o naruszenie unijnego prawa w zakresie ochrony polskich rzek. Sprawą ma zająć się Komisja Europejska. Co roku miliony ton plastikowych odpadów z tworzyw sztucznych zanieczyszczają środowisko i negatywnie wpływają na zdrowie. To bardzo duży problem. Dlatego nieustannie szukamy sposobów radzenia sobie z nimi. Z pomocą przychodzą naukowcy. Reklama Walka z plastikiem Plastikowe butelki to zmora naszych czasów. Mogą rozkładać się nawet do 500 lat. Dzięki odkryciu naukowców z University of Portsmouth w Wielkiej Brytanii możliwy jest pełny recykling butelek w ciągu zaledwie kilku dni. A wszystko za sprawą superenzymu, który rozkłada plastik. Za odkrycie odpowiada prof. John McGeehan, dyrektor Center for Enzyme Innovation. Co w nim takiego super? Superenzym pochodzi z bakterii, które w naturalny sposób rozwinęły zdolność „jedzenia” plastiku. Został opracowany przez połączenie dwóch oddzielnych enzymów z bakterii odkrytej w 2016 roku na japońskim składowisku odpadów. Dwa lata później naukowcy z Uniwersytetu Portsmouth w Anglii i Narodowego Laboratorium Energii Odnawialnej Departamentu Energii USA stworzyli zmutowaną wersję enzymu. Okazało się, że skutecznie rozbija plastik z politereftalanu etylenu (PET) powszechnie używanego do produkcji butelek. Teraz badania poszły jeszcze dalej. Superenzym działa sześć razy szybciej niż jego pierwotna wersja! Kiedy połączyliśmy enzymy, nastąpił niesamowity wzrost ich aktywności. To dowód na to, że możemy wytwarzać coraz szybsze enzymy, które są bardziej przydatne w przemyśle. To także jedna z tych historii, że możemy uczyć się od natury, a następnie przenosić wnioski do laboratorium – powiedział prof. John McGeehan z University of Portsmouth. Od butelek po odzież Superenzym działa w temperaturze pokojowej, co oznacza, że w przyszłości będzie możliwe jego komercyjne wykorzystanie. Naukowcy są także przekonani, że połączenie go z enzymami rozkładającymi bawełnę daje szansę na recykling odzieży z różnych materiałów. Obecnie miliony ton ubrań trafiają na wysypiska śmieci lub do spalania. Źródło: theguardian.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.