Ekologia Mąka ze świerszcza domowego. Unia Europejska dała zielone światło 23 stycznia 2023 Ekologia Mąka ze świerszcza domowego. Unia Europejska dała zielone światło 23 stycznia 2023 Przeczytaj także Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Ekologia Czy chrząszcze będą rozkładać plastik? Naukowcy odkryli, że larwy pewnego gatunku chrząszcza żywią się… plastikiem. Czy to oznacza, że problem plastiku i jego recyklingu zostanie rozwiązany? Od 24 stycznia w sklepach znajdziemy żywność, która zawiera mąkę ze świerszcza domowego w liście składników. Unia Europejska pozwoliła na jej stosowanie przy produkcji chleba, makaronów, pizzy, ciastek i innych produktów na bazie mąki. Reklama Mąka ze świerszcza domowego dopuszczona na rynku UE Do tej pory świerszcze domowe były hodowane jako pokarm dla zwierząt. Zmienia to jednak rozporządzanie Komisji Europejskiej z 3 stycznia 2023 roku. Zezwala ono na wprowadzenie do obrotu w krajach członkowskich produktów, w których wykorzystany został częściowo odtłuszczony proszek ze świerszcza domowego. Aktualnie mąki będzie używał tylko jeden producent. To firma Cricket One Co. Ltd, która otrzymała pozwolenie na produkcję przetworów przez pięć lat, czyli do 24 stycznia 2028 roku. https://swiatoze.pl/modliszka-w-polsce-jak-wyglada/ Pokarm przyszłości Świerszcz obok larwy mącznika młynarka i szarańczy wędrownej to jedyny owad zakwalifikowany przez KE jako żywność. Po co włączamy owady do diety? Nie tylko ze względu na ich wartości odżywcze. Rosnące koszty produkcji, braki w dostępie do świeżej wody, rosnącą populację mieszkańców Ziemi, ale też zmiany klimatu czy zanieczyszczenie środowiska. To tylko część czynników, które sprawiają, że szukamy nowych sposobów produkcji i walki z kryzysem żywnościowym Czytaj także: Ekstremalne zjawiska pogodowe kosztują Polskę 6 mld zł rocznie. To skutek zmian klimatu Mąka ze świerszczy – czym się wyróżnia? Mąka ze świerszczy jest bogata w wysokiej jakości białko, błonnik, żelazo, wapń i witaminę B12. Charakteryzuje ją niska zawartość węglowodanów i cukrów. Ma lekko orzechowy smak. Obecnie za 100 g mąki ze świerszczy musimy zapłacić ok 24 zł. Mleko karalucha receptą na niedobory żywności? Czytaj także: Czy roślinne burgery uratują świat przed katastrofą klimatyczną? Wywiad z Rafałem Maranowskim, przedstawicielem roślinnej marki Planty. źródło: farmer.pl, kuchnia.wp.pl fot. główne: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.