Zrównoważony rozwój OZE w przemyśle spożywczym. UK wspiera piekarnie i zakłady w walce z emisjami CO₂ 19 czerwca 2025 Zrównoważony rozwój OZE w przemyśle spożywczym. UK wspiera piekarnie i zakłady w walce z emisjami CO₂ 19 czerwca 2025 Przeczytaj także Zrównoważony rozwój Drewniane miasto dla miliona ludzi. Czy brytyjski Forest City to nowy kierunek zielonego budownictwa? W Europie rodzi się projekt, który może zrewolucjonizować myślenie o zielonym budownictwie: nowe miasto dla miliona ludzi, oparte w dużej części na drewnie, transporcie publicznym i odbudowie przyrody. Bez futurystycznych eksperymentów i bez projektowania z myślą wyłącznie o najzamożniejszych, za to z ambicją stworzenia przystępnych cenowo mieszkań w ramach niskoemisyjnej, nowoczesnej urbanistyki. Forest City 1 staje się jednym z najciekawszych eksperymentów klimatycznych na kontynencie. Zrównoważony rozwój Kodeks Ziemi: państwo przejmie wnętrze Ziemi? Nowe zasady własności surowców i energii pod powierzchnią Rząd pracuje nad nowym Kodeksem Gospodarowania Wnętrzem Górotworu, znanym też jako Kodeks Ziemi, który ma uporządkować przepisy dotyczące tego, kto ma prawo do zasobów znajdujących się pod powierzchnią naszych działek. Dokument przygotowywany przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska (MKiŚ) ma wprowadzić jasne zasady dotyczące własności i eksploatacji zasobów naturalnych – od geotermii po surowce krytyczne – istotne w procesie transformacji energetycznej. Firma produkująca popularne rodzaje chipsów zainwestowała swoje zyski w dekarbonizację produkcji. Przekąski popularnej w Wielkiej Brytanii PepsiCo przygotowywane są w 100% dzięki OZE. Producenci żywności na całym świecie zaczynają stopniowo odchodzić od przemysłowych rozwiązań, które szkodzą środowisku i zmierzają w stronę zrównoważonego rozwoju. Reklama Spis treści ToggleWpływ przemysłu spożywczego na środowiskoChipsy o niskim śladzie węglowymPrzeszkody w transformacji przemysłu spożywczegoBrytyjski rząd dekarbonizuje system energetyczny Wpływ przemysłu spożywczego na środowisko Na skutek globalnego rozwoju przemysłu żywności rośnie zanieczyszczenie środowiska. Działania sektora spożywczego, takie jak separacja, gotowanie, mielenie i obróbka cieplna wiążą się z emisją zanieczyszczeń, zwłaszcza gdy opierają się na przestarzałych technologiach, nieprzyjaznych środowisku. Przemysł spożywczy odpowiada za ok. 29,3% światowych emisji gazów cieplarnianych i pochłania aż 70% zasobów wody pitnej – wynika z danych FAO. Kluczowym wyzwaniem dla sektora jest dekarbonizacja procesów takich jak gotowanie, suszenie i pakowanie, które często wykorzystują paliwa kopalne. Pierwsze na świecie oświetlenie generujące kredyty węglowe. Oszczędność energii sięga 90% Chipsy o niskim śladzie węglowym Amerykańska firma PepsiCo odpowiada za produkcję popularnych marek chipsów, takich jak Cheetos, Monster Munch, Wotsits, Doritos i Frazzles. W samej Wielkiej Brytanii PepsiCo sprzedaje rocznie ponad 6 mln opakowań chipsów. W odpowiedzi na rosnącą presję klimatyczną firma zaczęła modernizować zakłady produkcyjne. Niedawno w brytyjskim zakładzie w Leicester uruchomiono trzy nowe piece – dwa elektryczne i jeden hybrydowy zasilany gazem. Jesteśmy niesamowicie dumni z całej pracy włożonej w produkcję naszych kultowych przekąsek w samym sercu Wielkiej Brytanii, a tym bardziej teraz robimy to w bardziej zrównoważony sposób – powiedział Richard Clarke, dyrektor ds. produkcji w PepsiCo UK and Ireland. PepsiCo UK zainwestowało 58 mln funtów w modernizację brytyjskich zakładów, co pozwoli ograniczyć emisję CO₂ o 1500 ton rocznie. Już teraz firma zapewnia, że ich przekąski są produkowane w piecach zasilanych w 100% z odnawialnych źródeł energii, a dzięki zmniejszeniu emisji związanej z transportem w brytyjskich oddziałach oszacowano zysk na 915 ton CO2 rocznie. Dzięki tego typu działaniom rozwijający się przemysł żywności staje się coraz bardziej przyjazny środowisku. Przeszkody w transformacji przemysłu spożywczego PepsiCo nie jest jedynym tak wielkim producentem żywności, który dąży do zrównoważonego rozwoju. Firma Burton’s Foods, znana obecnie pod nazwą Fox’s Burton’s Companies zwróciła się do firmy 42 Technology z prośbą o zbadanie szans na zastąpienie pieców opartych na gazie ziemnym piecami elektrycznymi. Burton’s Foods jest brytyjskim producentem oraz drugim pod względem wielkości dostawcą ciasteczek w Wielkiej Brytanii. Funkcjonowanie firmy wiąże się ze sporą emisją gazów cieplarnianych, która według raportu 42 Technology mogłaby obniżyć się o 12 000 t CO2e rocznie dzięki elektryfikacji produkcji. To równowartość usunięcia z dróg 500 samochodów. Obecna sytuacja energetyczna sprawiła jednak, że inwestycja w piece elektryczne nie jest dla Burton’s Food opłacalna. W przeliczeniu na kWh energia elektryczna jest znacznie droższa od gazu ziemnego, więc ekologiczne rozwiązanie wygenerowałoby straty. Elektryczne piece musiałyby być 66–74% bardziej efektywne energetycznie, by dorównać kosztowo technologii gazowej. Zatem mimo szczerych chęci i aktywnych działań wiele przedsiębiorstw nie ma możliwości finansowych, by samodzielnie zainwestować w odnawialne źródła energii. Brytyjski rząd dekarbonizuje system energetyczny W 2021 roku rząd Borisa Johnsona zobowiązał się do pełnej dekarbonizacji brytyjskiej energetyki do 2035 r. Program ten jest kontynuowany przez kolejne gabinety. Działania mają za zadanie stworzyć bezpieczny sektor energetyczny, niezależny od paliw kopalnych i skoncentrowany na OZE. Program konkursowy NZIP Industrial Fuel Switching Competition zajmuje się finansowaniem rozwoju przemysłu w stronę odnawialnych źródeł energii. Umożliwia przedsiębiorstwom przejście z paliw wysokoemisyjnych na niskoemisyjne, takie jak wodór, elektryfikacja lub biomasa. Już 13 projektów ma szansę wspomóc zieloną transformację brytyjskich przedsiębiorstw, dzięki przyznaniu kwoty do 6 mln GBP na projekt i łącznemu dofinansowaniu wynoszącemu około 52,5 mln GBP. Skorzysta na tym między innymi firma Burton’s Food (Projekt NEO), która dzięki przyznaniu ponad 3 miliona GBP spełni swoje marzenie o elektryfikacji produkcji ciastek. Po kompleksowym studium wykonalności opracowano projekt pieca elektrycznego o wysokiej wydajności, który sprosta wymaganiom firmy, bez ryzyka strat finansowych. Rezygnacja z wysokoemisyjnych pieców przemysłowych to rosnący trend wśród producentów żywności, który ma za zadanie zmniejszyć emisję CO2. Do jego realizacji potrzebne są nie tylko możliwości technologiczne, ale i zewnętrzne wsparcie rządowe. Ten kierunek może inspirować również polskie zakłady spożywcze, by poczyniły kroki ku dekarbonizacji polskiego sektora żywności. Zobacz też: Harley-Davidson na syntetycznym paliwie słonecznym. Nowy etap w dekarbonizacji transportu Źródła: Gov.UK, Food & Drink Technology, Pager Power, FAO Fot: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.