2048x270 webinar Z 1
Reklama

Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Klimatoflacja a rolnictwo. Jak zmiany klimatu wpływają na ceny żywności?

Klimatoflacja a rolnictwo. Jak zmiany klimatu wpływają na ceny żywności?

Produkcja żywności na całym świecie z roku na rok odnotowuje spadki, związane ze wzrostem globalnej temperatury. Mniejsze plony o niskiej jakości mogą w dłuższej perspektywie doprowadzić do wzrostu cen żywności, zwłaszcza dla państw nastawionych na import towarów. Zjawisko zwane klimatoflacją powoli przestaje być odległym zagrożeniem i staje się rzeczywistością.

925x200 5
Reklama

Zmiany klimatu uderzają w rolnictwo

Wzrost średnich temperatur jest ściśle związany ze zmianami klimatu, wywołanymi działalnością człowieka. Coraz silniej wpływają na zdrowie, bioróżnorodność i rolnictwo. W wyniku globalnego ocieplenia okres wegetatywny roślin wydłuża się, co w przypadku niektórych przyśpiesza rozwój, a przy innych (np. ziemniakach) prowadzi do skrócenia okresu dojrzewania i spadku jakości plonów. Ponadto zmiana globalnej temperatury prowadzi do coraz częstszych susz, powodzi, nawałnic i fal upałów. Wszystko to wpływa destrukcyjnie na wzrost roślin, powodując stres cieplny oraz niedobory wody.

Zmiany klimatu już teraz wpływają na wysokość i strukturę plonów na całym świecie, doprowadzając do ich wyraźnego spadku. Wpływ globalnego ocieplenia jest najbardziej widoczny przede wszystkim w Europie Zachodniej i Południowej, gdzie plony podstawowych upraw zmniejszyły się o ok 6-21%. W Chinach straty upraw kukurydzy i soi, związane z wysokimi temperaturami wyniosły ok. 820 mln dolarów w pierwszej dekadzie XXI wieku. Natomiast w USA straty sektora hodowlanego wynikające z upałów szacowane są na 1,7-2,4 mld dolarów rocznie.

Sektor żywności zagrożony wysoką inflacją

Klimatoflacja (ang. climateflation) to wzrost cen żywności wywołany zmianami klimatycznymi, np. suszami czy nieurodzajem. Z brytyjskiego raportu wynika, że ekstremalne zjawiska pogodowe, zwłaszcza fale upałów i ulewy zakłócają produkcję żywności. Ucierpią w szczególności kraje nastawione na import żywności. Według przewidywań Autonomy Institute inflacja cen żywności w Wielkiej Brytanii wzrośnie o 34% w ciągu najbliższych dwóch dekad. Jeśli państwo nie podejmie odpowiednich działań, wysokie koszty produktów mogą wpędzić w ubóstwo nawet 951 000 osób.

Ponieważ niemal połowa żywności w Wielkiej Brytanii jest importowana z zagranicy, brytyjskie gospodarstwa domowe są szczególnie narażone na zmiany klimatyczne. Artykuły spożywcze w brytyjskich sklepach pochodzą głównie od producentów z Hiszpanii, Francji i Brazylii. Na wysokie koszty produktów wpływają również konflikty zbrojne oraz wojny handlowe. Zagrożone jest również rolnictwo krajowe z powodu gwałtownych zjawisk pogodowych, opóźniających zbiory lub zmniejszających ich jakość. W 2023 roku powodzie i wichury wywołały spadek produkcji warzyw w UK o 12%.

Co z polskim sektorem rolniczym?

Polskie rolnictwo stoi obecnie przed poważnym wyzwaniem zahamowania zmian klimatycznych, które może poważnie zagrozić stabilności sektora rolnego. Zagrożone są zarówno uprawy pszenicy, nieurodzaj może podbić ceny zbóż i produktów mącznych oraz sektor mleczarstwa – stres cieplny u zwierząt przekłada się na jakość nabiału. Z badań przeprowadzonych przez IPS  w 2022 roku wynika, że aż 54% polskich gospodarstw rolnych odnotowało stratę lub bilans zerowy. W środowisku rolniczym panuje coraz większy niepokój o przyszłe zbiory – co trzeci polski rolnik ocenia, że zmiany klimatu są obecnie dużym zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywnościowego.

Polepszenie perspektyw dla sektora rolnego jest możliwe tylko dzięki zintegrowanemu działaniu władz i środowiska rolniczego. Wdrożenie alternatywnych metod uprawiania ziemi w oparciu o odnawialne źródła energii może pomóc w obniżeniu emisji pochodzącej z gospodarstw rolnych oraz poprawę globalnej produkcji żywności.

Zobacz też: Upały groźniejsze niż mróz. Jak zmiana klimatu wpływa na zdrowie?

Źródło: Nauka o Klimacie, The Guardian, The Grocer, Komisja Europejska, 

Fot: Canva

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.