Eko styl życia Alternatywa dla styropianu z odpadów papierowych 19 stycznia 2021 Eko styl życia Alternatywa dla styropianu z odpadów papierowych 19 stycznia 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Jak ochronić się przed kleszczami? Zbliża się majówka. To czas, który wiele z nas planuje spędzić na świeżym powietrzu, razem z najbliższymi. To dobry moment na urlop i wycieczki, pobyt w lesie, parku, na plaży lub działce. Wszędzie tam możemy spotkać kleszcze, dlatego warto już zawczasu pomyśleć o tym, jak się przed nimi zabezpieczyć. Eko styl życia Kontrole przydomowych oczyszczalni ścieków – czy szykuje się zmiana przepisów? Kilka dni temu w gminach ruszyły kontrole szamb i przydomowych oczyszczalni ścieków. Urzędnicy będą sprawdzać, czy właściciele nieruchomości zadbali o należyty wywóz nieczystości. Tymczasem do Ministerstwa Infrastruktury wpłynęła petycja o zaostrzenie związanych z tymi kontrolami przepisów. Transport żywności to duże wyzwanie, gdyż dotyczy różnorodnych produktów, często w stanie zamrożonym. Do ich przewożenia konieczne są odpowiednie warunki. Najczęściej wykorzystywane są opakowania styropianowe. Czy ta tania, ale trudna do recyklingu opcja doczeka się bardziej przyjaznej dla środowiska alternatywy? Reklama Innowacja na rynku opakowań Naukowcy z Instytutu Inżynierii Produktów Naturalnych Uniwersytetu Technicznego w Dreźnie stworzyli materiał izolacyjny z papieru makulaturowego, który może być wykorzystany do wysyłki żywności i leków wymagających odpowiedniej temperatury. Proces produkcji jest tajemnicą handlową. Wiemy jednak, że na początek z rozdrobnionego papieru wytwarzana jest zawiesina, którą następnie suszy się wraz z materiałem z włókien celulozowych. Otrzymany materiał cechuje się niską przewodnością cieplną podobną do tej, jaką ma styropian. – Szczególnym wyzwaniem było dostosowanie procesu przygotowania i opracowanie specjalnych receptur włókien, tak aby maty z włókien miały szczególnie niską gęstość i wystarczająco wąski rozkład wielkości porów, gdyż dzięki temu mogliśmy osiągnąć optymalne właściwości izolacyjne – powiedział Thomas Schrinner, koordynator projektu w Katedrze Technologii Drewna i Inżynierii Materiałów Włókienniczych Maty izolacyjne – po lewej na bazie papieru z recyklingu, po prawej na bazie celulozy, źródło: tu-dresden.de Materiał przyjazny środowisku Nowy materiał ma właściwości podobne do tych, które posiada styropian, jednak w przeciwieństwie do niego w całości można go poddać recyklingowi, a co więcej ulega biodegradacji. Jest tworzony z odpadów. Ze względu na kontakt z żywnością maty posiadają wodoodporną zewnętrzną folię z tworzywa sztucznego. Ale wystarczy oddzielić folię od maty, aby materiał oddać do recyklingu. Autorzy pomysłu pracują obecnie nad bardziej zrównoważonymi alternatywami, takimi jak zewnętrzna warstwa na bazie celulozy. – Siedem procent udziału folii w całym systemie jest tak niskie, że opakowanie bez wahania można przekazać do recyklingu. Niemniej jednak owijanie folią jest tylko tymczasowym rozwiązaniem. Już zaczęliśmy opracowywać zrównoważone alternatywy, takie jak warstwy barierowe na bazie celulozy – dodaje Thomas Schrinner. Pora pożegnać się ze styropianem Opakowania styropianowe to najczęściej wybierany typ opakowań wykorzystywany do transportu żywności. Dzięki grubym ściankom doskonale chronią przed warunkami zewnętrznymi i nadają się do przewożenia produktów w stanie głębokiego zamrożenia. Dość długo utrzymują odpowiednią temperaturę. Większość z nich można użyć kilkakrotnie. I najważniejsze – są tanie, stąd tak bardzo popularne. Musimy jednak pamiętać, że nie ulegają biodegradacji i są trudne do recyklingu. Dlatego poszukiwanie ekologicznych, zrównoważonych opakowań do transportu świeżej żywności, a tym samym stworzenie alternatywy dla szkodliwych dla środowiska opakowań styropianowych i plastikowych jest tak ważne. Źródło: newatlas.com, tu-dresden.de Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.