Modyfikowane genetycznie organizmy – rośliny, owoce, warzywa, zwierzęta – od lat budzą kontrowersje. A dotyczące GMO przepisy Unii Europejskiej są bardzo restrykcyjne. Dziś bierzemy pod lupę żywność, która została wyhodowana genetycznie. Co powinniśmy wiedzieć o GMO?
Spis treści
GMO, czyli modyfikacja
Genetycznie zmodyfikowany organizm to twór ludzkości. Nie jest on ukształtowanym przez naturę produktem, a efektem zamierzonych i kontrolowanych działań. I choć wielu badaczy uważa, że zjawisko modyfikacji genetycznej nie jest niebezpiecznie, to dla wielu GMO jest jednym z największych zagrożeń współczesnej cywilizacji. Dlaczego?
Slow food a fast food
Żywność modyfikowana genetycznie to kwestia, która bez wątpienia podzieliła świat, rolników, handlowców i konsumentów. Jedni nie chcą uprawiać i spożywać roślin modyfikowanych genetycznie, a inni inwestują w nią ze względu na wiele korzyści. Żywność GMO jest odporna na choroby, trwalsza, ale i radykalnie inna od naturalnej wersji. Jedzenie żywności z GMO może być szkodliwe dla organizmu ludzkiego, dlatego wiele krajów praktycznie zrezygnowała z jej uprawy i sprzedaży.
Co warto wiedzieć o organizmach modyfikowanych genetycznie? Przeczytaj więcej w artykule.
Jednak plantacje GMO są zazwyczaj gigantyczne, przez co ekonomiczne. Dodatkowo mówi się o tym, że korzyści stosowania GMO doceniają rolnicy z uboższych krajów, którzy zobaczyli w nim nadzieję na przetrwanie. Szczególnie w połączeniu z dedykowanym im środkiem, jakim jest glifosat, można uzyskać w pełni zamierzone efekty – czyli maksimum plonów, wolnych od chorób i infekcji.
Co ma wspólnego GMO i glifosat?
Uprawy GMO nie reagują na glifosat, czyli środek chemiczny, zawarty w jednym z najsłynniejszych środków chwastobójczych na świecie, Roundupie. “Zwykłe” rośliny nie byłyby odporne na działanie Roundupu. W wypadku GMO ten chemiczny środek niszczy tylko chwasty, a plantacje zmodyfikowanej żywności pozostawia żywe. Roundup skutecznie usuwa niechciane rośliny z ogrodu i pól uprawnych, ale także zwiększa plony.
Europa i świat a GMO free
W kwietniu 2012 r. Polska oficjalnie nałożyła zakaz na sprzedaż kukurydzy MON810 GMO firmy Monsanto. Firma jest też producentem zmodyfikowanego genetycznie ziarna siewnego i kontroluje od 70 do 100% rynku. Wiele europejskich regionów również posiada status “GMO free”, czyli wolne od żywności modyfikowanej. Obecnie około 70% światowej produkcji roślin GMO ma miejsce w USA i Kanadzie. W krajach UE te uprawy reprezentują około 0,02% powierzchni gruntów rolnych.
Państwa członkowskie UE zwracały wielokrotnie uwagę, że niektóre nowe GMO nie podlegają rygorystycznym ocenom bezpieczeństwa.
Najczęściej spotykane produkty, poddane modyfikacji genetycznej to:
– kukurydza*,
– soja*,
– bawełna,
– rzepak,
– buraki cukrowe,
– ziemniaki.
*są używane jako “wypełniacze” do około 60% przetworzonej żywności.
źródło: kubkuk.pl, dziecisawazne.pl, gmo-free-regions.org
Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.