Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Co powinniśmy wiedzieć o GMO?

gmo

Co powinniśmy wiedzieć o GMO?

Modyfikowane genetycznie organizmy – rośliny, owoce, warzywa, zwierzęta – od lat budzą kontrowersje. A dotyczące GMO przepisy Unii Europejskiej są bardzo restrykcyjne. Dziś bierzemy pod lupę żywność, która została wyhodowana genetycznie. Co powinniśmy wiedzieć o GMO?

Reklama

GMO, czyli modyfikacja 

Genetycznie zmodyfikowany organizm to twór ludzkości. Nie jest on ukształtowanym przez naturę produktem, a efektem zamierzonych i kontrolowanych działań. I choć wielu badaczy uważa, że zjawisko modyfikacji genetycznej nie jest niebezpiecznie, to dla wielu GMO jest jednym z największych zagrożeń współczesnej cywilizacji. Dlaczego?

  • 202023969 566601158078511 8298522252716720296 n 1
  • 200534998 332535308487197 6921533562275131657 n
  • 202268276 3616465715245993 2185576874647934051 n 1
  • 201229465 496000955062146 864397822430843385 n

Slow food a fast food

Żywność modyfikowana genetycznie to kwestia, która bez wątpienia podzieliła świat, rolników, handlowców i konsumentów. Jedni nie chcą uprawiać i spożywać roślin modyfikowanych genetycznie, a inni inwestują w nią ze względu na wiele korzyści. Żywność GMO jest odporna na choroby, trwalsza, ale i radykalnie inna od naturalnej wersji. Jedzenie żywności z GMO może być szkodliwe dla organizmu ludzkiego, dlatego wiele krajów praktycznie zrezygnowała z jej uprawy i sprzedaży. 

Co warto wiedzieć o organizmach modyfikowanych genetycznie? Przeczytaj więcej w artykule.

Jednak plantacje GMO są zazwyczaj gigantyczne, przez co ekonomiczne. Dodatkowo mówi się o tym, że korzyści stosowania GMO doceniają rolnicy z uboższych krajów, którzy zobaczyli w nim nadzieję na przetrwanie. Szczególnie w połączeniu z dedykowanym im środkiem, jakim jest glifosat, można uzyskać w pełni zamierzone efekty – czyli maksimum plonów, wolnych od chorób i infekcji. 

Co ma wspólnego GMO i glifosat?

Uprawy GMO nie reagują na glifosat, czyli środek chemiczny, zawarty w jednym z najsłynniejszych środków chwastobójczych na świecie, Roundupie. “Zwykłe” rośliny nie byłyby odporne na działanie Roundupu. W wypadku GMO ten chemiczny środek niszczy tylko chwasty, a plantacje zmodyfikowanej żywności pozostawia żywe. Roundup skutecznie usuwa niechciane rośliny z ogrodu i pól uprawnych, ale także zwiększa plony.

Europa i świat a GMO free

W kwietniu 2012 r. Polska oficjalnie nałożyła zakaz na sprzedaż kukurydzy MON810 GMO firmy Monsanto. Firma jest też producentem zmodyfikowanego genetycznie ziarna siewnego i kontroluje od 70 do 100% rynku. Wiele europejskich regionów również posiada status “GMO free”, czyli wolne od żywności modyfikowanej. Obecnie około 70% światowej produkcji roślin GMO ma miejsce w USA i Kanadzie. W krajach UE te uprawy reprezentują około 0,02% powierzchni gruntów rolnych.

Państwa członkowskie UE zwracały wielokrotnie uwagę, że niektóre nowe GMO nie podlegają rygorystycznym ocenom bezpieczeństwa.

Najczęściej spotykane produkty, poddane modyfikacji genetycznej to:

– kukurydza*, 

– soja*, 

– bawełna,

–  rzepak, 

– buraki cukrowe,

–  ziemniaki. 

*są używane jako “wypełniacze” do około 60% przetworzonej żywności.

źródło: kubkuk.pl, dziecisawazne.pl, gmo-free-regions.org

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.