Co powinniśmy wiedzieć o GMO?

Modyfikowane genetycznie organizmy – rośliny, owoce, warzywa, zwierzęta – od lat budzą kontrowersje. A dotyczące GMO przepisy Unii Europejskiej są bardzo restrykcyjne. Dziś bierzemy pod lupę żywność, która została wyhodowana genetycznie. 

GMO, czyli modyfikacja 

Genetycznie zmodyfikowany organizm to twór ludzkości. Nie jest on ukształtowanym przez naturę produktem, a efektem zamierzonych i kontrolowanych działań. I choć wielu badaczy uważa, że zjawisko modyfikacji genetycznej nie jest niebezpiecznie, to dla wielu GMO jest jednym z największych zagrożeń współczesnej cywilizacji. Dlaczego?

Slow food a fast food

Żywność modyfikowana genetycznie to kwestia, która bez wątpienia podzieliła świat, rolników, handlowców i konsumentów. Jedni nie chcą uprawiać i spożywać roślin modyfikowanych genetycznie, a inni inwestują w nią ze względu na wiele korzyści. Żywność GMO jest odporna na choroby, trwalsza, ale i radykalnie inna od naturalnej wersji. Jedzenie żywności z GMO może być szkodliwe dla organizmu ludzkiego, dlatego wiele krajów praktycznie zrezygnowała z jej uprawy i sprzedaży. 

Co warto wiedzieć o organizmach modyfikowanych genetycznie? Przeczytaj więcej w artykule.

Jednak plantacje GMO są zazwyczaj gigantyczne, przez co ekonomiczne. Dodatkowo mówi się o tym, że korzyści stosowania GMO doceniają rolnicy z uboższych krajów, którzy zobaczyli w nim nadzieję na przetrwanie. Szczególnie w połączeniu z dedykowanym im środkiem, jakim jest glifosat, można uzyskać w pełni zamierzone efekty – czyli maksimum plonów, wolnych od chorób i infekcji. 

Co ma wspólnego GMO i glifosat?

Uprawy GMO nie reagują na glifosat, czyli środek chemiczny, zawarty w jednym z najsłynniejszych środków chwastobójczych na świecie, Roundupie. “Zwykłe” rośliny nie byłyby odporne na działanie Roundupu. W wypadku GMO ten chemiczny środek niszczy tylko chwasty, a plantacje zmodyfikowanej żywności pozostawia żywe. Roundup skutecznie usuwa niechciane rośliny z ogrodu i pól uprawnych, ale także zwiększa plony.

Europa i świat a GMO free

W kwietniu 2012 r. Polska oficjalnie nałożyła zakaz na sprzedaż kukurydzy MON810 GMO firmy Monsanto. Firma jest też producentem zmodyfikowanego genetycznie ziarna siewnego i kontroluje od 70 do 100% rynku. Wiele europejskich regionów również posiada status “GMO free”, czyli wolne od żywności modyfikowanej. Obecnie około 70% światowej produkcji roślin GMO ma miejsce w USA i Kanadzie. W krajach UE te uprawy reprezentują około 0,02% powierzchni gruntów rolnych.

Państwa członkowskie UE zwracały wielokrotnie uwagę, że niektóre nowe GMO nie podlegają rygorystycznym ocenom bezpieczeństwa.

Najczęściej spotykane produkty, poddane modyfikacji genetycznej to:

– kukurydza*, 

– soja*, 

– bawełna,

–  rzepak, 

– buraki cukrowe,

–  ziemniaki. 

*są używane jako “wypełniacze” do około 60% przetworzonej żywności.

źródło: kubkuk.pl, dziecisawazne.pl, gmo-free-regions.org