Frytki podawane wewnątrz skórki ziemniaka, z którego zostały zrobione. Proste? Zobacz genialny projekt Włochów! Tu nic się nie marnuje.
Jadalny rożek z ziemniaka
Firmy robiące frytki produkują dużo odpadów z obierek ziemniaczanych. Ideą tego projektu jest wykorzystanie obierek do stworzenia opakowania na żywność. Frytki podawane są wewnątrz tej samej skórki, która na początku otaczała i chroniła ziemniaka.
Alternatywa dla plastiku i papieru
Tradycyjne opakowania uliczne mają bardzo krótki czas użytkowania i od razu stają się odpadem, który trudno poddać recyklingowi – mówi Simone Caronni, jeden z projektantów.
„Peel Saver” pozwala zastąpić plastikowe i papierowe opakowania. Po użyciu opakowanie może stać się nawozem dla roślin lub pokarmem dla zwierząt.

Idealne dla ulicznego fast-foodu
Skórka ziemniaczana składa się ze skrobi i składników włóknistych. Moczenie i naturalne wysuszenie sprawia, że nabiera zdolności łączenia się ze sobą i twardnienia. Otrzymany produkt jest w 100% biodegradowalny i można nadać mu dowolny kształt!
„Peel Saver” zaprojektowała trójka designerów z Włoch: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli i Simone Caronni. Ciekawe, kiedy możemy zjeść frytki z takiego rożka w Polsce?
A jak Tobie podoba się ich projekt? Chciałbyś zjeść frytkę z takiego opakowania?
Przykłady proekologicznych rozwiązań znajdziemy również na naszym podwórku. Polska firma Biotrem zajmuje się produkcją naczyń z otrąb pszennych i cieszy się popularnością na całym świecie. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule.
Design: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli and Simone Caronni
Ph: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli, Simone Caronni
University: Naba (Milan, Italy)
źródło: paolostefanogentile.it
Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.