Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Frytkę? Zobacz pomysł na perfekcyjne bio opakowanie ze skórki ziemniaka

Frytkę? Zobacz pomysł na perfekcyjne bio opakowanie ze skórki ziemniaka

Frytki podawane wewnątrz skórki ziemniaka, z którego zostały zrobione. Proste? Zobacz genialny projekt Włochów! Tu nic się nie marnuje.

CFF OPP Baner poziom mobile450 x 250CFF OPP Baner poziom 6.03.2023 1
Reklama

Jadalny rożek z ziemniaka

Firmy robiące frytki produkują dużo odpadów z obierek ziemniaczanych. Ideą tego projektu jest wykorzystanie obierek do stworzenia opakowania na żywność. Frytki podawane są wewnątrz tej samej skórki, która na początku otaczała i chroniła ziemniaka.

KhBnpjxhPZj2NOOxKcrNDvUHPi VwgTUnKdj2JqAaIsvtrDigi5YSp7qgU57pcIy4HaBiTH9pKv4i8h6NPaGl nhzr r3pTSqOmdYvgWXwlU GkGcYjHlyOKzNmZbA
Bio opakowanie ze skórki ziemniaka, design: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli and Simone Caronni.

Alternatywa dla plastiku i papieru

Tradycyjne opakowania uliczne mają bardzo krótki czas użytkowania i od razu stają się odpadem, który trudno poddać recyklingowimówi Simone Caronni, jeden z projektantów. 

„Peel Saver” pozwala zastąpić plastikowe i papierowe opakowania. Po użyciu opakowanie może stać się nawozem dla roślin lub pokarmem dla zwierząt.

PEELSAVER5
Opakowanie może stać się nawozem dla roślin lub pokarmem dla zwierząt.


Idealne dla ulicznego fast-foodu

Skórka ziemniaczana składa się ze skrobi i składników włóknistych. Moczenie i naturalne wysuszenie sprawia, że nabiera zdolności łączenia się ze sobą i twardnienia. Otrzymany produkt jest w 100% biodegradowalny i można nadać mu dowolny kształt!

92okNlaIrUmicKJjWpd7 O TfbMMJr6wW iE7cl3X7rrRJaOfTxRSUdhX5Tdb wFnBmQueWamsRCbqPuZmtDsoyb1Od6YD8LYSUDGHHtkgoUrlxzlI ujI F0h S4g
xOR0OCUOy laMJZZ4xPtSKRYBEsrVmx F1TPJS PTkvqxWB8RVMJkvwazzVotK54 aSzfSFYkPQlmT5F0pxSh7L1XLLqnsyrDktAxjb3XBP0Y BwFoReDZgPKY MKQ
eA7uc71nAsH4 kzUNo4EHVC4EvF oA4TieU4mL0ngbXqgOWxvJWfEOzN6rbCU Gug69yMii8NgjD5cvkbcodSK frngWtYtyrMrALKKUavTEvLSOtlWEHC83QOEUZg

„Peel Saver zaprojektowała trójka designerów z Włoch: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli i Simone Caronni. Ciekawe, kiedy możemy zjeść frytki z takiego rożka w Polsce?

A jak Tobie podoba się ich projekt? Chciałbyś zjeść frytkę z takiego opakowania?

Przykłady proekologicznych rozwiązań znajdziemy również na naszym podwórku. Polska firma Biotrem zajmuje się produkcją naczyń z otrąb pszennych i cieszy się popularnością na całym świecie. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule.

Design: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli and Simone Caronni
Ph: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli, Simone Caronni
University: Naba (Milan, Italy)

źródło: paolostefanogentile.it

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.