Ochrona środowiska Frytkę? Zobacz pomysł na perfekcyjne bio opakowanie ze skórki ziemniaka 06 sierpnia 2021 Ochrona środowiska Frytkę? Zobacz pomysł na perfekcyjne bio opakowanie ze skórki ziemniaka 06 sierpnia 2021 Przeczytaj także Ochrona środowiska Paliwo do odrzutowców z… odchodów? W Anglii ma powstać specjalna rafineria Czy latanie samolotem jest dobre dla planety? Dużo mówi się o olbrzymich emisjach, jakie wyrzucają w atmosferę wielkie odrzutowce. W obliczu coraz ostrzejszych przepisów dotyczących śladu węglowego firmy lotnicze szukają alternatywnych rozwiązań. Jednym z nich może być pomysł brytyjskiej firmy Firefly, która do produkcji samolotowego paliwa chce wykorzystać… ludzkie odchody i inne składniki ścieków. Ochrona środowiska 100 rezerwatów przyrody na 100-lecie Lasów Państwowych. Ambitny plan leśników Pod koniec marca Lasy Państwowe ogłosiły, że z okazji 100-lecia swojego istnienia otworzą100 nowych rezerwatów przyrody. Dwa z nich już powstały, a kolejne są wybierane. LP mają ogłosić kolejne miejsca objęte wyjątkową ochroną w ciągu najbliższych miesięcy. Frytki podawane wewnątrz skórki ziemniaka, z którego zostały zrobione. Proste? Zobacz genialny projekt Włochów! Tu nic się nie marnuje. Reklama Jadalny rożek z ziemniaka Firmy robiące frytki produkują dużo odpadów z obierek ziemniaczanych. Ideą tego projektu jest wykorzystanie obierek do stworzenia opakowania na żywność. Frytki podawane są wewnątrz tej samej skórki, która na początku otaczała i chroniła ziemniaka. Bio opakowanie ze skórki ziemniaka, design: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli and Simone Caronni. Alternatywa dla plastiku i papieru Tradycyjne opakowania uliczne mają bardzo krótki czas użytkowania i od razu stają się odpadem, który trudno poddać recyklingowi – mówi Simone Caronni, jeden z projektantów. „Peel Saver” pozwala zastąpić plastikowe i papierowe opakowania. Po użyciu opakowanie może stać się nawozem dla roślin lub pokarmem dla zwierząt. Opakowanie może stać się nawozem dla roślin lub pokarmem dla zwierząt. Idealne dla ulicznego fast-foodu Skórka ziemniaczana składa się ze skrobi i składników włóknistych. Moczenie i naturalne wysuszenie sprawia, że nabiera zdolności łączenia się ze sobą i twardnienia. Otrzymany produkt jest w 100% biodegradowalny i można nadać mu dowolny kształt! „Peel Saver” zaprojektowała trójka designerów z Włoch: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli i Simone Caronni. Ciekawe, kiedy możemy zjeść frytki z takiego rożka w Polsce? A jak Tobie podoba się ich projekt? Chciałbyś zjeść frytkę z takiego opakowania? Przykłady proekologicznych rozwiązań znajdziemy również na naszym podwórku. Polska firma Biotrem zajmuje się produkcją naczyń z otrąb pszennych i cieszy się popularnością na całym świecie. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule. Zjedz zupę razem z talerzem Design: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli and Simone CaronniPh: Paolo Stefano Gentile, Pietro Gaeli, Simone CaronniUniversity: Naba (Milan, Italy) źródło: paolostefanogentile.it Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.