Świat Glony, grzyby i larwy, czyli globalna rewolucja żywieniowa 16 maja 2021 Świat Glony, grzyby i larwy, czyli globalna rewolucja żywieniowa 16 maja 2021 Przeczytaj także Świat Rosja ukarała Google karą w wysokości 78 mln USD Rosyjski sąd nałożył na Alphabet, czyli właściciela Google, grzywnę w wysokości 8 miliardów rubli (77,9 mln USD) za niepodporządkowanie się wcześniejszym wyrokom. Świat Rosja nałożyła na Google karę 2,5 decyliona dolarów za bany na YouTube Rosyjskie państwowe kanały telewizyjne zażądały od Google wypłacenia 2 undecylionów rubli, co odpowiada kwocie 2,5 decyliona dol. w ramach rekompensaty za zablokowanie ich kont na YouTube. Profile te popierały inwazję na Ukrainę. Kilka dni temu UE ogłosiła, że larwy uznane są oficjalnie za nową formę wysokoproteinowej żywności. Oprócz robaków rolę w światowym żywieniu mają odegrać też glony oraz grzyby. Reklama Rewolucja Na Uniwersytecie Cambridge hoduje się wiele rodzajów glonów. Między innymi chlorellę oraz spirulinę, mikroskopijną algę z gromady sinic. Glony już od jakiegoś czasu stały się rewolucyjnym rozwiązaniem na rzecz walki z niedożywieniem, ubóstwem, degradacją środowiska i zmianami klimatycznymi. Są też alternatywą dla spożycia produktów odzwierzęcych przez ludzi oraz składnikami, które mogą zastąpić konwencjonalne białko w karmach dla zwierząt. – Żywność taka, jak algi cukrowe, muchy, mącznik i jednokomórkowe algi, takie jak chlorella, mogą zapewnić zdrową, odporną na ryzyko dietę, która może rozwiązać problem niedożywienia na całym świecie – powiedział dr Asaf Tzachor, badacz z Centrum The Study of Existential Risk (CSER) na Uniwersytecie Cambridge. Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge twierdzą, że przyszłością planety, która zmaga się z tym problemami, jest zrównoważone rolnictwo. Nowa żywność powinna odpowiadać zmianom klimatycznym, które nastąpiły na Ziemi po nadmiernej ekspansji środowiska i ogromnym rozwoju gospodarczym. Glony – najszybciej rosnące i zrównoważone źródło pożywienia na świecie Algi Spirulina i chlorella to chętnie spożywane glony, ze względu na swoje składniki odżywcze. Używa się ich także w kosmetyce – są aktywnymi składnikami naturalnych kosmetyków. Oprócz morskich żyjątek amerykańscy naukowcy rekomendują spożywanie larw owadów, w tym much, mykoprotein, które są zawarte w grzybach oraz makroalg, np. alg cukrowych. Trend na tę żywność w większości przypadków jest już obecny. Np. w Indiach zrównoważona hodowla alg ma polepszyć warunki życia Hindusów. Biopaliwa z wodorostów są brane pod uwagę jako jedna z form bezpiecznego i zeroemisyjnego paliwa przyszłości. Co z larwami i owadami? Rekomenduje się, aby spożywać je nie w całości, a w formie zmielonego proszku, dodawanego do różnych potraw. Akwakultura na rzecz produkcji biopaliw z wodorostów Zarówno algi, jak i grzyby można uprawiać na dużą skalę i w różnorodnych środowiskach – zarówno miejskich, jak i w przestrzeni wiejskiej, czy odległej, wyspiarskiej. Naukowcy nazywają nową wizję żywienia “policentryczną siecią żywności”. Taki model pozwoliłby, między innymi, na lokalną produkcję żywności i rezygnację z wysokoemisyjnego łańcucha dostaw (transportu). Technologia Naukowcy zauważyli, że obiecującym rozwiązaniem jest fotobioreaktor mikroalg, czyli urządzenie, wykorzystujące źródło światła do hodowli mikroorganizmów oraz szklarnie, w których można by hodować owady. Wnioski naukowców są poparte doświadczeniem i obserwacjami. Żywność produkowana w ramach konwencjonalnych systemów rolniczych wiąże się z nieprzewidywalnym ryzykiem zakażeń i zakłóceniami w środowisku i klimacie. Mięso laboratoryjne dla psów i kotów…oraz zwolenników zwierząt – Postęp technologiczny otwiera wiele możliwości dla alternatywnych systemów zaopatrzenia w żywność, które są bardziej odporne na ryzyko i mogą skutecznie dostarczać zrównoważone źródło pożywienia miliardom ludzi – powiedziała Catherine Richards, doktorantka z Uniwersytetu Cambridge. źródło: phys.org, nature.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.