Koniec czarnej herbaty przez zmiany klimatu? Przerażające prognozy naukowców

Koniec czarnej herbaty przez zmiany klimatu? Przerażające prognozy naukowców

Na świecie produkuje się obecnie około 5,5 miliona ton liści herbaty. Jednym z miejsc słynących z plantacji tej rośliny jest indyjski region Assam, szczególnie wrażliwy na zmiany klimatu. 

Assam traci swój smak

Ponad 70% produkcji odbywa się w czterech krajach: Chinach, Kenii, Sri Lance oraz Indiach. Ten ostatni słynie ze szczególnej odmiany czarnej herbaty, znanej na całym świecie. Assam to gatunek wyjątkowy, ponieważ zbierano go dwa razy w ciągu roku. Drugi zbiór (tzw. second flush) jest uważany za jedną z najlepszych odmian, ze względu na bogate walory smakowe. 

Ostatnio pogoda w regionie Assam jest coraz bardziej nieprzewidywalna, a opady występują coraz rzadziej. To sprawiło, że herbata straciła swój dotychczasowy smak. W niektórych przypadkach odpowiedniego momentu na drugi zbiór nie dało się nawet zauważyć.

Sezon w 2021 był do tej pory trudnym okresem dla przemysłu herbacianego w Assam ze względu na wysoki deficyt opadów zarówno pod względem ilości, jak i liczby deszczowych dni. Średnia maksymalna temperatura była również stosunkowo wyższa. Zbiory herbaty w całym Assam zostały poważnie naruszone z powodu panujących warunków wilgoci, które zahamowały wzrost, doprowadziły do więdnięcia, defoliacji (opadania liści prz. red.) i obumierania gałęzi w różnym stopniu, co doprowadziło nawet do tymczasowego zatrzymania zbiorów na niektórych plantacjach herbatyczytamy w specjalnym raporcie Tocklai Tea Research Institute.

Zmiany klimatu zagrożeniem dla plantacji herbaty 

Herbata rośnie przede wszystkim w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, który zapewnia jej odpowiednie warunki – wysoką temperaturę i wilgoć. 

Chociaż wydawać by się mogło, że ocieplenie klimatu i związany z nim wzrost temperatury może pomóc plonom, jest zupełnie odwrotnie. 

Spadek plonów herbaty spowodowany wzrostem średniej temperatury w Afryce Wschodniej szacowany jest na 40%. Badania wykazują, że w drugiej połowie obecnego wieku w wielu regionach Afryki nie będzie już terenów, na których uprawa herbaty będzie możliwa, w Mali zaniknie ona zupełnie, w Ugandzie powierzchnia terenów odpowiednich do uprawy zmniejszy się o 50–75%, a w Kenii zmniejszy się co najmniej o 22,5% do 2070 roku wytłumaczono w raporcie Koalicji Klimatycznej z 2020 roku. 

Badania przeprowadzone w Indiach wskazują, że po osiągnięciu temperatury granicznej, uprawy wydają mniejsze plony. W przypadku odmiany Assam, jeśli temperatura wzrasta ponad 28°C, każdy dodatkowy wzrost średniej miesięcznej temperatury o 1°C powoduje spadek plonu o 3,8%. 

Czy jest szansa, że kiedyś zabraknie nam mocnej assam czy delikatnej senchy? Nawet jeśli, to nie jedyny problem. Herbacie zagraża nie tylko zmiana klimatu, ale również plastik. 

Źródła: DownToEarth, Nature, Wpływ zmiany klimatu na bezpieczeczeństwo żywnościowe Polski (2020)