Pandemia koronawirusa. Zbiory owoców i warzyw stoją pod znakiem zapytania

Pandemia mocno uderza w rolnictwo. Atak koronawirusa sprawił, że w Belgii i w Niemczech nie ma pracowników, którzy mogliby zająć się zbiorami owoców i warzyw. 

Pracownicy sezonowi prawdopodobnie nie przyjadą do Niemiec na zbiory szparagów z powodu pandemii. Ta sama sytuacja ma miejsce w Belgii – mimo tego, że pracownicy zbierają owoce i warzywa na świeżym powietrzu i w znaczącej odległości, belgijscy producenci już odnotowują spadek zatrudnienia. – W tej chwili mamy tylko dziesięciu pracowników sezonowych, podczas gdy do zebrania wszystkiego potrzebowalibyśmy około 60 pełnoetatowych pracowników – powiedział jeden z producentów, cytowany przez belgijskiego nadawcę radiowo-telewizyjnego RTBF.

Niemieccy dziennikarze opisują, że na uprawy rolnika Franza-Petera Allofsa z Geldern dotarło dotychczas dziewięciu pracowników z Polski. Sezon na zbiory szparagów zaczyna się w kwietniu, rolnik będzie potrzebował 80 pracowników przy zbiorach na 60 hektarach pól – relacjonuje Bild.

W tej chwili ma miejsce reakcja łańcuchowa – zamknięta jest gastronomia, więc rolnicy otrzymują znacząco mniej zamówień. 

W Polsce rolnicy i przedsiębiorcy z branży spożywczej również odczuwają skutki pandemii. Za chwilę odczują je też konsumenci, którzy np. za owoce i warzywa będą musieli zapłacić dużo więcej niż w roku ubiegłym. Z inicjatywy Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych organizacje członkowskie przedstawiły, jaki wpływ na funkcjonowanie rynków rolnych ma epidemia koronawirusa.

Jako Federacja skupiająca wszystkie branże rolnicze w kraju przekazaliśmy ministrowi rolnictwa listę najważniejszych postulatów do zrealizowania przez rząd oraz streszczenie sytuacji kryzysowych na większości rynków. Liczymy, że rolnicy i rolnictwo, zgodnie z zapowiedziami najwyższych władz, nie zostaną pozostawieni sami sobie. Stawką jest bezpieczeństwo żywnościowe kraju – podkreślił przewodniczący FBZPR Marian Sikora.

Wśród postulatów rolników znalazło się m.in. 

  • zwiększenie kontroli związanych z nieuczciwym obniżaniem cen na produkty rolne, a podnoszeniem cen żywności dla konsumentów; 
  • uruchomienie zakupu na rezerwy państwowe towarów, których nie będzie można wyeksportować; 
  • wypracowanie procedur zapewniających pomoc rolnikowi w sytuacjach, gdy z powodu kwarantanny nie może opiekować się zwierzętami gospodarskimi.

Źródło: .portalspozywczy.pl