Ekologia Pierwsza zeroemisyjna restauracja McDonald’s14 lipca 2020Przeczytaj także Ekologia Zanieczyszczone powietrze wpływa na silniejsze burze Najnowsze badania naukowców z MIT wykazały, że aerozole zawarte w zanieczyszczonym powietrzu, burzach piaskowych i pożarach lasów mogą intensyfikować zjawisko burzy. Może ona stać się coraz poważniejszym zjawiskiem pogodowym zagrażającym życiu i zdrowiu ludzi i zwierząt. Świat Wzbogacanie uranu przez Iran. Nuklearne zagrożenie? 4 stycznia media ogłosiły, że w irańskich obiektach nuklearnych rozpoczął się proces wzbogacania uranu do poziomu 20%. Czym grozi ten proceder i co oznacza złamanie paktu jądrowego, który Iran podpisał z Chinami i Rosją? McDonald’s zaprezentował swoją pierwszą zero-emisyjną restaurację na terenie Disneylandu na Florydzie. Budynek zasilają panele fotowoltaiczne, a ściany pokryto bujną roślinnością. Z kolei w środku zamontowano rowery kinetyczne dla klientów. Dzięki wprowadzonym rozwiązaniom, restauracja może być energetycznie samowystarczalna.Zero-emisyjny McDonald’s ograniczony przez koronawirusaZmodernizowany budynek restauracji jest pierwszą zero-emisyjną placówką w sieci McDonald’s. Znajduje się ona po zachodniej stronie obszaru Disneylandu na Florydzie. Obiekt nie jest jeszcze otwarty dla klientów stacjonarnych, ale poprzez Drive-Thru mogą z niego korzystać kierowcy oraz zamawiający dowóz posiłków. Jest to konsekwencja surowych restrykcji, związanych z pandemią COVID-19 w Stanach Zjednoczonych. Ponad 670 000 kWh z ogniw fotowoltaicznychNa dachu restauracji znajduje się tysiąc paneli fotowoltaicznych, zdolnych wyprodukować około 600 tys. kWh energii elektrycznej. Dodatkowo zaimplementowano prawie 140 m2 ogniw szklanych, które mogą wytworzyć dodatkowe ok. 70 tys. kWh. Oprócz tego, ponad 55 m2 okien jest automatycznie sterowanych w ramach wsparcia systemu chłodzenia wnętrza pomieszczenia. Ściany restauracji pokrywa dodatkowo 158 m2 roślinności pochłaniającej dwutlenek węgla i zatrzymującej wodę. Oświetlenie parkingu zasilają zamontowane na latarniach panele, których produkcja sięga 9 kWh w skali roku. Zainstalowano także system inteligentnego zużycia wody oraz rowery kinetyczne, z których mogą skorzystać klienci i sami wytworzyć energię do zasilania obiektu. – W tych niespotykanych czasach zwiększyło się znaczenie innowacji, które wspierają długoterminowe bezpieczeństwo i zrównoważony rozwój – powiedziała Marion Gross, dyrektor ds. Łańcucha dostaw McDonald’s w Ameryce Północnej. – (…) Ta restauracja stanowi ważny krok w drodze McDonald’s do zmniejszenia śladu węglowego i znalezienia znaczących rozwiązań w walce przeciwko zmianom klimatu.Zrównoważony rozwój marki McDonald’sMcDonald’s chce uzyskać certyfikat International Living Future Institute, który potwierdzi zeroemisyjność nowej restauracji. Placówka stanie się również podstawą dla nowych inicjatyw w strategii zrównoważonego rozwoju całej marki. Już teraz sieć chce zredukować emisję dwutlenku węgla do 2030 roku, zarówno w restauracjach jak i biurach firmy o 36 procent, w stosunku do 2015r. Część placówek marki, między innymi w Austrii, Francji, Niemczech, Portugalii, Szwecji, Szwajcarii, Holandii i Wielkiej Brytanii są już całkowicie zasilane ze źródeł OZE.Źródło: edie.net