Ochrona środowiska Plastik w owocach morza 17 sierpnia 2020 Ochrona środowiska Plastik w owocach morza 17 sierpnia 2020 Przeczytaj także Ochrona środowiska Czy sztuczny śnieg jest eko? Ukryte koszty wody, energii i emisji CO₂ W czasach, gdy zimowe krajobrazy występują coraz rzadziej, sztuczny śnieg stał się nie tylko atrakcją turystyczną, lecz także sposobem na podtrzymanie świątecznej atmosfery. Choć pozwala stworzyć namiastkę zimy tam, gdzie brakuje naturalnych opadów, jego rosnąca popularność budzi pytania o koszty środowiskowe i energetyczne, które często pozostają niewidoczne na pierwszy rzut oka. Ochrona środowiska Międzyodrze częścią Drawieńskiego Parku Narodowego? Kompromisowy pomysł MKiŚ Po zawetowaniu ustawy o Parku Narodowym Doliny Dolnej Odry przez prezydenta, rząd przedstawia alternatywne rozwiązanie dla ochrony Międzyodrza. Ministerstwo Klimatu i Środowiska (MKiŚ) chce włączyć część tego unikalnego obszaru do Drawieńskiego Parku Narodowego, wykorzystując szybszą ścieżkę rozporządzenia. To próba jak najszybszego zabezpieczenia przyrody, ale też zapowiedź dalszych działań na rzecz objęcia tego obszaru najwyższą formą ochrony. Naukowcy z University of Queensland zbadali popularne w Australii owoce morza. W każdym znaleźli cząsteczki mikroplastiku. Reklama Z wizytą na targu Do analizy trafiły produkty prosto z targu, czyli takie, które kupują i spożywają mieszkańcy Australii. Były to ostrygi, hodowlane krewetki tygrysie, kalmary, kraby błękitne i sardynki. W każdym z nich znajdowały się tworzywa sztuczne powszechnie używane w opakowaniach plastikowych i tekstyliach syntetycznych. Najbardziej zanieczyszczone były krewetki. – We wszystkich testowanych próbkach stwierdziliśmy obecność polichlorku winylu – powszechnie stosowany syntetyczny polimer z tworzywa sztucznego, a najwyższe stężenie miał polietylen – najczęściej używany obecnie plastik – mówi Francisca Ribeiro z Queensland Alliance for Environmental Health Sciences na stronie University of Queensland. Owoce morza pod lupą Interesującym dla naukowców aspektem była różnorodność typów mikroplastiku w różnych gatunkach. Badacze użyli specjalnej metody do pomiaru i identyfikacji tworzyw sztucznych. Okazało się, że polietylen przeważa w rybach, natomiast polichlorek winylu to jedyny plastik w ostrygach. Jakie ilości niechcianego materiału zjadamy? Jedząc porcję kalmarów jesteśmy narażeni na spożycie 0,04 mg plastiku, krewetek – na 0,07 mg, ostryg – na 0,1 mg, krabów – na 0,3 mg i na aż 2,9 mg spożywając sardynki. Odkrycie to może pomóc zrozumieć wpływ plastiku zawartego w owocach morza na ludzi i określić poziomy, które są szkodliwe dla zdrowia. Rekordowo niski poziom pokrywy lodowej na Morzu Arktycznym Mikroplastiki na talerzu Opracowana metoda ma duże znaczenie w zakresie technik ilościowego oznaczania tworzyw sztucznych w owocach morza. Ważne jest to, że umożliwia raportowanie wyników w jednostkach masy. W kolejnej fazie naukowcy chcą podjąć działania mające na celu zidentyfikowanie źródeł zanieczyszczenia plastikiem w testowanych owocach morza. Tworzywa sztuczne, które trafiają do rzek, mórz i oceanów rozpadają się na mikroplastik. Ten zjadany jest następnie przez różnego rodzaju stworzenia czy też wchłaniany przez plankton i ostatecznie trafia na talerze konsumentów. Musimy mieć jednak świadomość, że winne są nie tylko owoce morza. Plastik wprowadzamy do organizmu pijąc wodę butelkowaną, piwo czy używając soli morskiej. Źródło: ekologia.pl, uq.edu.au Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.