Polska firma tworzy brykiety z kawowych odpadów, żeby ograniczyć zanieczyszczenie środowiska

Polska firma tworzy brykiety z kawowych odpadów, żeby ograniczyć zanieczyszczenie środowiska

To, że kawa dostarcza energii, nie jest żadnym odkryciem. Przełomu w spojrzeniu na kawę dokonali jednak Polscy naukowcy. EcoBean tworzy brykiety z kawowych odpadów, które w innym przypadku trafiłyby na wysypisko śmieci. To sposób na czystą, zieloną energię.

Podcast

Brykiety z kawy

EcoBean to projekt napędzany kawą. Dosłownie. Już z 25 filiżanek kawy EcoBean produkowany jest jeden kawowy brykiet. Do produkcji pół miliona brykietów potrzebne jest 180 tys. ton fusów, czyli tyle, ile rocznie produkuje ok. 100 kawiarni sieciowych. Celem naukowców z Politechniki Warszawskiej jest zbieranie i przetwarzanie tysięcy ton odpadów kawowych i przetwarzanie ich na zieloną energię.

brykiety
Brykiety EcoBean, źródło: ecobean.pl

Jak to działa?

Brykiety z kawowych odpadów to neutralne pod względem emisji dwutlenku węgla biopaliwo, dodatkowo wytwarzane lokalnie i to z odpadów. W przypadku otwartego ognia, grilla, pieców i kominków – brykiety z kawowych odpadów spalają się dłużej niż drewno. Co więcej, są także opłacalne w produkcji, przez co stanowią zrównoważoną alternatywę dla konwencjonalnych paliw kopalnych.

proces
Proces przetwarzania ziaren kawy w brykiety kawowe, źródło: ecobean.pl

Dlaczego jest to potrzebne?

W samej branży HoReCa (łączne określenie sektora hotelarskiego oraz gastronomicznego) wydajemy na kawę ponad 2.3 mld zł rocznie. Łącznie generujemy ponad 100 ton kawowych odpadów. Cyfry te stale i stabilnie rosną w tempie 5-7% rocznie.

EcoBean prezentuje rozwiązanie dla tysięcy lokali serwujących codziennie kawę: od lokalnych kawiarenek, przez sieci kawiarni po stacje benzynowe i producentów kawy rozpuszczalnej. 

Z prognozami zakładającymi 8 tys. kawiarni w Polsce w 2020 roku, przyszedł najwyższy czas na wdrażanie innowacyjnych produktów pozwalających włączyć kawę w gospodarkę o obiegu zamkniętym. EcoBean, równolegle do projektu poświęconego kawowym brykietom, prowadzi także prace nad biopaliwami, słomkami i kubkami z kawowych odpadów. Życzymy powodzenia w wykorzystywaniu kawy w duchu zero waste. Po co marnować odpady, skoro wciąż można z nich czerpać korzyści?

Chcesz wiedzieć więcej o zrównoważonym podejściu do kawy? Zobacz artykuł:

źródło: ecobean.pl, zdj. – Flickr / Steven Depolo

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.