Naukowcy z Politechniki Gdańskiej stworzyli sztućce z mąki ziemniaczanej

Tworzywa sztuczne uzyskiwane z surowców organicznych mają wiele zalet. Jak wymieniają badacze z Politechniki Gdańskiej, którzy opracowali nowy materiał produkowany z mąki ziemniaczanej, tego rodzaju surowce są tańsze niż plastik, prostsze w produkcji i – co niezwykle ważne – w pełni biodegradowalne.

Z ekologicznego materiału opracowanego w Gdańsku produkować można wiele jednorazowych przedmiotów: talerze, słomki, sztućce itp. Z mąki ziemniaczanej, będącej podstawowym surowcem dla nowej technologii, uzyskuje się tzw. skrobię termoplastyczną. Łączy się ją z biopolimerem – polilaktydem (PLA) i z takiej mieszanki produkuje zamienniki plastikowych przedmiotów.

Jak tłumaczy prof. Helena Janik, która kieruje zespołem odpowiedzialnym za opracowaniem materiału: – Do wytworzenia naszych materiałów biopolimerowych wykorzystuje się łatwo dostępne surowce w pełni pochodzenia naturalnego lub surowce pozyskiwane z odnawialnych źródeł, co stanowi istotną przewagę nad stosowanymi powszechnie materiałami ropopochodnymi.

Wyprodukowane z mieszanki skrobi i PLA przedmioty są zadziwiająco trwałe. Po ich użyciu można je kompostować, więc nie zanieczyszczają środowiska, jak ich plastikowe odpowiedniki.

Granulaty opracowanej skrobi i jej kompozycje z PLA to materiały termoplastyczne, a więc mogą być wykorzystane w produkcji wyrobów jednorazowych metodą formowania wtryskowego lub metodą wytłaczania, uznawanych za jedne z najtańszych i najszybszych metod otrzymywania wyrobów użytkowych z klasycznych tworzyw sztucznych – mówi prof. Janik.

Nowy materiał jest także tańszy niż czyste PLA – o około 15%. Technologia ta jest w pełni gotowa na komercjalizację, a badacze czekają na zainteresowane nią firmy.

Foto: Krzysztof Krzempek/Politechnika Gdańska, źródło: gdansk.pl, national-geographic.pl