Ekologia Rolnictwo precyzyjne, czyli robotyka dla środowiska bez pestycydów 17 maja 2022 Ekologia Rolnictwo precyzyjne, czyli robotyka dla środowiska bez pestycydów 17 maja 2022 Przeczytaj także Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Ekologia Czy chrząszcze będą rozkładać plastik? Naukowcy odkryli, że larwy pewnego gatunku chrząszcza żywią się… plastikiem. Czy to oznacza, że problem plastiku i jego recyklingu zostanie rozwiązany? Rynek żywności przechodzi przemianę, a w tę transformację musi być zaangażowane również rolnictwo. Roboty rolnicze mogą wyrywać chwasty, sadzić rośliny, diagnozować ich stan wzrostu i zdrowia oraz wykrywać potencjalne infekcje. Sztuczna inteligencja i robotyka są coraz częściej dostrzeganymi metodami w zrównoważonym rolnictwie. Reklama Spis treści ToggleDegradacja środowiskaRolnictwo precyzyjneProblemy i przeszkodyRewolucja żywienia Degradacja środowiska Właściwie każdy sektor gospodarki rolnej boryka się z problemami nie do przeskoczenia. Zmienna pogoda, szczególnie teraz w dobie kryzysu klimatu krzyżuje często plany rolników. Skutków doświadczamy wszyscy – to wysokie ceny na rynku warzyw, owoców i zbóż. Ale to nie wszystko. Od kiedy zaczęto stosować chemiczne nawozy, stan środowiska – gleb i wód, zdecydowanie się pogorszył. Choć rolnicy widzieli przyszłość w pestycydach i herbicydach, ponieważ gwarantowały stabilne plony, ich wpływ zdegradował środowisko. Glifosat, czyli związek zaliczany do grupy pestycydów jest szeroko stosowany w rolnictwie. Jego używanie wzbudza wiele kontrowersji. Czy zostanie w końcu zakazany w Europie? Rosnąca liczba populacji niosąca za sobą wzrastający poziom nadmiernej konsumpcji doprowadziła do powstawania roślin zmodyfikowanych genetycznie i “nakropionych” chemicznymi nawozami, które trzeba zmywać z owoców za pomocą płynu do mycia naczyń. Ta solarna szklarnia to podpowiedź, jak jeść i żyć niezależnie Rolnictwo precyzyjne Rolnictwo precyzyjne ma swoich prawdziwych fanów. To dzięki robotyce i sztucznej inteligencji można rozwiązać wiele problemów, z którymi mierzy się współcześnie ten sektor. Technologie te można wykorzystać na wielu etapach: zastąpieniu istniejących praktyk, wyręczeniu ludzi od ciężkiej pracy na roli, zmiany dotychczasowego sposobu hodowli roślin, np. z wyłączeniem gleby z procesu wzrostu, zastąpienie maszyn o wysokiej emisji tymi o niskiej. Pomidor i winogrona ze szklarni geotermalnej. Rozwiązanie na kryzys żywnościowy Jedną z firm, zajmującą się robotyką w rolnictwie jest Earthsense. Produkuje roboty, które są wielkości średniego psa. Roboty mogą pomóc rolnikom obniżyć koszty, między innymi poprzez wyrywanie chwastów z kukurydzy. Urządzenia bazujące na AI mają za zadanie pomóc rolnikom w utrzymaniu plonów w duchu zrównoważonego rozwoju. Robot zamiast pestycydów, motyki i kopaczki? Dlaczego nie. Małe urządzenia mogą zbierać owoce, nawet tak delikatne, jak truskawki czy borówki, a drony mogą sadzić nasiona i walczyć z wylesianiem. Robot produjkowany przez Earthsense w trakcie prac polowych, fot. Robot Earthsense Problemy i przeszkody Niestety pomimo możliwości i wielu koncepcji, większość rozwiązań nie jest dostępna na rynku. Trudno określić cenę takich usług oraz w efekcie niewiele jest badań, które potwierdziłyby skuteczność tych metod. Wyzwaniem jest też zademonstrowanie rolnikom korzyści, jakie niosą za sobą innowacje i pomoc w ich wdrożeniu. Już teraz wprowadzają oni niskoemisyjne ciągniki i autonomiczne traktory dofinansowywane z rolniczych programów rządowych. Niektóre analizy udowadniają jednak, że mieszanie innowacji, przynosi zamierzone skutki. Tak, jak w tym przypadku uprawy hydroponicznej zasilanej energią słoneczną. Hydroponiczne uprawy zasilane energią słoneczną. Na czym polegają i jakie przynoszą korzyści? Rewolucja żywienia Światowy rynek żywności przechodzi niewątpliwą rewolucję. Na stołach pojawia się coraz więcej ekologicznych warzyw, mniej mięsa, a rośliny uprawia się w samej wodzie, na wertykalnych farmach, a nawet pod wodą. W Europie otwierają się nowe kierunki studiów, promujące żywność przyszłości. To wszystko odpowiedź na problemy środowiskowe, które niemal pętlą objęły ludzkie dążenie do ciągłego wzrostu. Świat osiągnął punkt krytyczny, w którym konieczne jest przewartościowanie dotychczasowych form stosowanych do szybkiego wzrostu roślin i zwalczania chorób. Konwencjonalne rolnictwo musi przejść transformację, jeżeli celem jest zminimalizowanie kosztów i problemów środowiskowo-klimatycznych. źródło: wired.com, deere.com zdj. główne Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.