Depesze Samorządy a sprawa suwerenności żywnościowej. Koalicja organizacji pozarządowych z ważnym apelem 05 marca 2024 Depesze Samorządy a sprawa suwerenności żywnościowej. Koalicja organizacji pozarządowych z ważnym apelem 05 marca 2024 Przeczytaj także Depesze Światowy Dzień Wody. Eksperci alarmują – kryzys wodny to problem globalny – Gdy spojrzymy na mapy, widzimy prawie wszędzie niebieski kolor, co może sugerować, że wody jest pod dostatkiem. Rzeczywiście, 71 proc. powierzchni naszej planety pokrywa woda, ale aż 97 proc. to woda słona. I tu właśnie tkwi problem, mimo że wody teoretycznie jest dużo, to jej większość nie nadaje się do bezpośredniego wykorzystania – mówi dr inż. Aneta Czechowska-Kosacka, prof. uczelni z Wydziału Inżynierii Środowiska Politechniki Lubelskiej. Depesze Czy woda z kranu jest zdrowa? Niepokojące badania Starożytni Rzymianie budowali imponujące akwedukty i systemy wodociągowe, ale nie mieli świadomości, że używane przez nich ołowiane rury mogą szkodzić zdrowiu. Problem ten nie zniknął wraz z upadkiem Imperium Rzymskiego – przez wieki ołów pozostawał obecny w instalacjach wodociągowych, a jeszcze w XX wieku w wielu krajach wciąż stosowano materiały zawierające ten toksyczny pierwiastek. Choć dziś mogłoby się wydawać, że czysta woda to standard, problem zatrucia ołowiem nadal jest aktualny. Według raportu UNICEF w Polsce podwyższony poziom ołowiu we krwi stwierdzono u ponad 250 tysięcy najmłodszych narażonych na jego szkodliwe działanie. Instytut Spraw Publicznych, CoopTech Hub, Koalicja Klimatyczna, Koalicja Żywa Ziemia oraz PoCoToEko. To organizacje, które zaapelowały o włączenie kwestii suwerenności żywnościowej do strategii rozwoju samorządów jako kluczowego elementu ochrony klimatu oraz adaptacji do zachodzących w nim zmian. Reklama Polacy cenią jakościową żywność Włączenie kwestii bezpieczeństwa żywnościowego i suwerenności żywnościowej do lokalnych polityk publicznych to szansa na przywrócenie równowagi na rynku spożywczym i poprawę sytuacji dochodowej małych i średnich gospodarstw rolnych. Informują w notatce prasowej organizatorzy. Według raportu Na Widelcu Polacy najwyżej oceniają żywność pochodzącą bezpośrednio z gospodarstw. Lokalność produktów, ich jakość i sposób produkcji są też ważnymi priorytetami podczas zakupów żywności. Część z nas próbuje pozyskiwać produkty bezpośrednio od rolników, odwiedzając targi, bazary, gospodarstwa lub kupując w kooperatywach spożywczych. Sygnatariusze apelu wskazują, że model ten powinien być wspierany, aby oferować konsumentom codzienną alternatywę pozyskiwania żywności wysokiej jakości. Czym jest suwerenność żywnościowa? W dalszej części listu czytamy, że ważne jest również rozpoczęcie dyskusji o warunkach infrastrukturalnych i finansowych umożliwiających jej realizację. Suwerenność żywnościowa definiowana jako możliwość decydowania o produkcji i konsumpcji żywności, to także prawo do żywności zdrowej, lokalnej oraz produkowanej w sposób sprawiedliwy społecznie i ekologicznie odpowiedzialny. Złożona sytuacja międzynarodowa i rywalizacja o dominację ekonomiczną na globalnej arenie sprawiają, że musimy inaczej myśleć o naszym bezpieczeństwie żywnościowym i dążyć do ograniczenia swojej zależności od czynników zewnętrznych na każdym etapie — począwszy od produkcji żywności, jej przetwórstwa, przechowywania, transportu, dystrybucji i sprzedaży. Potrzeba kompleksowych rozwiązań Potrzebne jest m.in. zabezpieczenie odpowiedniej infrastruktury pod sklepy, bazary i hale targowe oraz wyznaczenie przestrzeni do handlu bezpośredniego. Samorządy mogą wspierać lokalne rolnictwo przez zamówienia publiczne promujące krótkie łańcuchy dostaw, tworząc stabilny rynek zbytu dla lokalnych gospodarstw. Należy dążyć do tego, by szkoły, placówki opiekuńcze, szpitale były zaopatrywane w żywność wysokiej jakości. Wśród ważnych postulatów znalazło się również wezwanie do wspierania i rozwijania rolnictwa miejskiego, zarówno w postaci farm miejskich, jak i ogrodów społecznych, działkowych oraz ogrodów przyszkolnych. Dodatkowo warto wprowadzić do instytucji podległych samorządom programy przeciwdziałania marnowaniu żywności. Apel podpisało 180 zasłużonych badaczek, społeczniczek i edukatorów zaangażowanych w sprawy społeczne. Źródło: Fundacja Instytut Spraw Publicznych Fot. Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.