Słomki z fusów po kawie? Już niedługo znajdziesz je w Starbucksie

Słomki z fusów po kawie? Już niedługo znajdziesz je w Starbucksie

Starbucks Polska nawiązuje współpracę z EcoBean. Spółki będą razem pracować nad stworzeniem słomek ze zużytych fusów kawowych pochodzących z kawiarni. Początkowo fusy będą przekazywane w ramach testu przez 22 placówki na terenie Warszawy. 

Podcast

Od lipca koniec z plastikowymi słomkami

Od 1 stycznia 2021 roku obowiązują nowe przepisy unijnej dyrektywy plastikowej. W życie wszedł zakaz wprowadzania na rynek plastikowych sztućców, talerzy czy słomek. Restauracje i kawiarnie mają czas na opróżnienie magazynów do 3 lipca 2021 roku.

Zgodnie z dyrektywą plastikową

Aby sprostać wymaganiom dyrektywy, Starbucks Polska podjął współpracę z EcoBean, polskim startupem wywodzącym się z Politechniki Warszawskiej. Wspólnie rozpoczęli testy nad ekologicznymi słomkami wykonanymi w całości ze zużytych fusów kawowych

EcoBean drinking straws

Jesteśmy podekscytowani współpracą z tak dużą firmą jak Starbucks. Nasz projekt to 100% zero waste. Zużyte fusy po kawie pakowane są do tzw. EcoBoxów. Gdy te są w pełni napełnione, zostają odebrane i trafiają do naszego zakładu. Tam zostaną przetworzone i uformowane w praktyczne słomki, które po wykorzystaniu trafiają do nas ponownie, aby dostać nowe życie. To idealne rozwiązanie, niosące same korzyści dla środowiska mówi Marcin Koziorowski, CEO w EcoBean. 

Co zrobić z fusami po kawie?

Rok wcześniej Starbucks zorganizował akcję “Zabierz swoje fusy do domu”, oferując swoim Gościom za darmo zużyte fusy do wykorzystania w dowolny sposób – jako ekologiczny środek czyszczenia domu czy kawowy peeling. 

Tej zimy Starbucks odpowiedział także na prośbę Zarządu Zieleni Miejskiej w Krakowie i jako jedna z lokalnych kawiarni przekazał swoje fusy po kawie do posypywania wybranych alejek w parkach, jako alternatywa dla piasku i soli drogowej. 

Korzyści z kawowych słomek

Kasia Pijanowska, Marketing Manager w Starbucks Polska, podkreśla, że ponowne użycie fusów pozwoli na ograniczenie ilości emitowanego do atmosfery CO2 o nawet 400 kg na tonę. Ponadto  rezygnując z papierowych słomek, ratujemy drzewa, które nadal mogą pochłaniać pyły i CO2 z powietrza. 

Wierzymy, że badania EcoBean już wkrótce odbiją się echem w całej branży gastronomicznej. Od początku wspieramy projekt i obecnie przechodzimy do kolejnego etapu, czyli fazy testów, w której nasze kawiarnie będą oddawały do EcoBean kawowe fusy, z których mają być wytwarzane słomki i inne przedmioty przyjazne środowisku. Do niedawna fusy po kawie były traktowane jako odpad – teraz znajduje się coraz więcej sposobów na ich ponowne wykorzystanie  dodaje Kasia Pijanowska.

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.