Wiadomości OZE Smak szampana zagrożony zmianami klimatycznymi? 22 sierpnia 2018 Wiadomości OZE Smak szampana zagrożony zmianami klimatycznymi? 22 sierpnia 2018 Przeczytaj także Ekologia Gdzie pływa najwięcej śmieci? Oto najbardziej zanieczyszczone wody świata Eksperci z Międzynarodowego Instytutu Stosowanej Analizy Systemów (IIASA) postanowili sprawdzić, które lądowe zbiorniki i cieki wodne są najbardziej zanieczyszczone odpadami pochodzenia ludzkiego. Wyniki badania nie tylko wskazały obszary z największym poziomem śmieci w wodzie, ale także ujawniły problemy w dotychczas stosowanych rozwiązaniach. OZE Przymusowe wyłączenia instalacji OZE – jak szkodzą transformacji energetycznej? [RAPORT] Dramatyczne nasilanie zjawiska wyłączeń instalacji fotowoltaicznych może stanowić zagrożenie zarówno dla bezpieczeństwa energetycznego Polski, jak i stabilności inwestycji w OZE. Jak zauważa w swoim najnowszym raporcie Polskie Stowarzyszenie Fotowoltaiki, zjawisko to dotyczy nie tylko nowych, ale również działających już inwestycji. Zmiany temperatur pór roku w Szampanii, gdzie tradycyjnie produkuje się szampana, są coraz bardziej ekstremalne, co ma wpływ na uprawę winogron. Dotyczy to oczywiście nie tylko tego regionu Francji, ale także całego świata. Reklama Winogrona, z których robi się szampana, potrzebują dosyć chłodnego klimatu i kredowej ziemi. Inaczej wyprodukowane z nich wino musujące nie będzie miało swojego charakterystycznego smaku. Zmiany klimatyczne sprawiają, że pogoda jest coraz mniej stabilna, a producenci szampana coraz mocniej zmartwieni. „Zbiór zaczyna się obecnie dwa tygodnie szybciej niż 20 lat temu”, mówi Antoine Malassagne, współwłaściciel A.R. Lenoble, jednej z firm produkujących ten napój we Francji. „Zazwyczaj trwał on od połowy do końca września, teraz często zaczynamy w sierpniu, tak jak i w tym roku. Dojrzewanie podczas gorących dni, zmniejsza poziom kwasowości owoców, co przekłada się na gorszy smak wina”. Plantatorzy i producenci widzą różne rozwiązania problemu. A.R. Lenoble miesza nowe partie wina z starszymi rezerwami. Inny producent – spółka Louis Roederer – eksperymentuje ze zmianami genetycznymi drożdży i inżynierią biodynamiki kultury, by zmienić smak wina. Jak mówi Jean-Baptiste Lecaillon przedstawiciel Louis Roederer, wszystkie starania mają na celu „ocalić to, co zapracowało na reputację szampana”. Pomimo ogromnych wyzwań przed producentami, Lecaillon jest optymistą. „Wynaleźliśmy bąbelki, by skompensować smak niedojrzałych winogron. Nasza praca, nasze życia i nasza pasja to adaptowanie się od setek lat do zmian klimatu. Jeśli klimat dalej będzie się zmieniał, po prostu przerzucimy się na burgunda”. Obrazek: Anthony Delanoix, Unsplash Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.