Wiadomości OZE Smak szampana zagrożony zmianami klimatycznymi? 22 sierpnia 2018 Wiadomości OZE Smak szampana zagrożony zmianami klimatycznymi? 22 sierpnia 2018 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Zmiany temperatur pór roku w Szampanii, gdzie tradycyjnie produkuje się szampana, są coraz bardziej ekstremalne, co ma wpływ na uprawę winogron. Dotyczy to oczywiście nie tylko tego regionu Francji, ale także całego świata. Reklama Winogrona, z których robi się szampana, potrzebują dosyć chłodnego klimatu i kredowej ziemi. Inaczej wyprodukowane z nich wino musujące nie będzie miało swojego charakterystycznego smaku. Zmiany klimatyczne sprawiają, że pogoda jest coraz mniej stabilna, a producenci szampana coraz mocniej zmartwieni. „Zbiór zaczyna się obecnie dwa tygodnie szybciej niż 20 lat temu”, mówi Antoine Malassagne, współwłaściciel A.R. Lenoble, jednej z firm produkujących ten napój we Francji. „Zazwyczaj trwał on od połowy do końca września, teraz często zaczynamy w sierpniu, tak jak i w tym roku. Dojrzewanie podczas gorących dni, zmniejsza poziom kwasowości owoców, co przekłada się na gorszy smak wina”. Plantatorzy i producenci widzą różne rozwiązania problemu. A.R. Lenoble miesza nowe partie wina z starszymi rezerwami. Inny producent – spółka Louis Roederer – eksperymentuje ze zmianami genetycznymi drożdży i inżynierią biodynamiki kultury, by zmienić smak wina. Jak mówi Jean-Baptiste Lecaillon przedstawiciel Louis Roederer, wszystkie starania mają na celu „ocalić to, co zapracowało na reputację szampana”. Pomimo ogromnych wyzwań przed producentami, Lecaillon jest optymistą. „Wynaleźliśmy bąbelki, by skompensować smak niedojrzałych winogron. Nasza praca, nasze życia i nasza pasja to adaptowanie się od setek lat do zmian klimatu. Jeśli klimat dalej będzie się zmieniał, po prostu przerzucimy się na burgunda”. Obrazek: Anthony Delanoix, Unsplash Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.