Solarnie zasilana architektura w stylu Jenga

Holenderskie biuro projektowe MVRDV znane z awangardowych, ekologicznych projektów architektonicznych (których kilka przedstawiliśmy już na portalu: Rozświetlony drapach chmur w Tajwanie, Nowe zielone osiedle w Amsterdamie), zaprezentowało swoje najnowsze dzieło. Władze miasta Kiel w Niemczech powierzyły Holendrom zadanie zaprojektowania nowego osiedla mieszkalnego mającego zastąpić tereny przemysłowe w tym mieście.

Miejsce to pełni obecnie rolę centrum kreatywnego dla artystów z miasta itp. Aby zachować charakter tego miejsca, w projekcie KoolKiel uwzględniono m.in. adaptację centrum multimedialnego W8 Medienzentrum jako części osiedla. Całkowita powierzchnia użytkowa zmodernizowanych i nowych budynków wynieść ma 65 tys. m2.

Oprócz adaptacji budynku powstać mają kolejne: wieżowiec biurowy i hotel. Wszystkie obiekty wyposażone będą w dachowe systemy fotowoltaiczne, a także systemy zbierania wody deszczowej, zielone dachy czy szereg innych ekologicznych rozwiązań.

Nowe osiedle znajdować ma się na południowym krańcu fiordu Kiel. Obecnie znajduje się tutaj W8 Medienzentrum. Oryginalnie ten parterowy budynek pełnił rolę magazynu łańcuchów dla statków, ale został zmodernizowany i zaadaptowany do funkcjonowania jako przestrzeń biurowa. Wynajmują ją głównie firmy medialne i z branży kreatywnej.

Projekt KoolKiel czerpie inspiracje z obecnego charakteru dzielnicy. Plan adaptacji zakłada, że W8 częściowo przerobione zostanie na apartament, ale w dużej mierze zachowa swój biurowo-multimedialny charakter. Nowe budynki natomiast dodać mają więcej przestrzeni biurowej, 250 pokoi hotelowych, większą liczbę mieszkań, a także przestrzeń handlową – dla sklepów i restauracji oraz specjalną przestrzeń eventową, gdzie organizowane mogą być różne ciekawe wydarzenia dla mieszkańców. W ramach projektu powstaną dwie wieże o wysokości 337 i 280 metrów.

Wszystkie budynki połączone zostaną wieloma ścieżkami, od publicznych chodników z ławkami po dachowe parki, pozwalające na przemieszczanie się pomiędzy budynkami w otoczeniu zieleni. Chodniki pomiędzy biurowcem, a hotelem znajdować ma się na wysokości II piętra i zapewniać szybkie przejście pomiędzy obiektami.

Wpływ środowiska kreatywnego na tworzenie nowego osiedla jest nieoceniony. MVRDV zadbało o wykorzystanie lokalnych firm do identyfikacji wizualnej, na przykład fasada nowego budynku biurowego, która wykonana ma być z wzmacnianego włóknem szklanym betonu, przyozdobiona zostanie logotypami zaprojektowanymi przez pracujące tu firmy i lokalnych artystów.

Także przestrzeń zewnętrzna ma być dostosowana do potrzeb mieszkańców. Oprócz zadaszonego miejsca eventowego projektanci przewidują stworzenie szeregu innych stref, takich jak otwarte ogrody znajdujące się na dachach. Dachowe tereny zielone mają pozwolić na zachowanie bioróżnorodności w wysoce zurbanizowanej przestrzeni i zapewnić mieszkańcom łatwy dostęp do zieleni. Ekologiczny obraz projektu uzupełniać mają niewielkie instalacje fotowoltaiczne, jakie umieszczone będą na dachach poszczególnych budynków.

Dodatkowo, elastyczny projekt KoolKiel przyjęty przez architektów sprawia, że lokalna społeczność ma ogromny wpływ na finalny kształt elementów budynku – od ilości czy wielkości pokoi hotelowych po rozkład i rozmiar mieszkań, które stworzone mają być w istniejącym budynku W8. MVRDV wsłuchuje się w te głosy, projektując detale nowej zabudowy.

W lokalizacji z tak dynamiczną i kreatywną społecznością oczywistym jest, że powinna ona mieć ogromny wpływ na proces projektowania budynków – mówi Jacob van Rijs, dyrektor i współzałożyciel MVRDV. – KoolKiel nie tylko inspirowane jest ich pracą, ale także pozwala na dopasowanie budynków do ich potrzeb i życzeń. Dajemy mieszkańcom nie tylko sam projekt, ale zadajemy pytanie, jak ma wyglądać.

Dodaj komentarz

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy maksymalnie jedną wiadomość w tygodniu, nie spamujemy!

Czytaj więcej: