Tajemniczy świat pistacji

Tajemniczy świat pistacji

Pistacje kocha każdy, lecz nie wszyscy znają reguły, jakimi rządzi się wzrost  wspaniałych drzew pistacjowych, wydających na świat smakołyk, którym zajadają się ludzie z całego globu. Fye Wan z Australii spędził przeszło 30 lat na hodowli i obserwacjach natury drzew pistacjowych. 26 lutego to Dzień Pistacji. Świętujmy go, gdyż zmiany klimatu również mają wpływ na przyszłość ich istnienia.

Fascynujące życie drzewka pistacjowego

Mieszkaniec Wedderburn, Fye Wan, spędził 30 lat, obserwując i eksperymentując z hybrydowymi gatunkami drzew pistacjowych. Mężczyzna hoduje 28 odmian orzecha, które uzyskuje z ponad 8000 drzewek wyhodowanych z nasion. W przeciwieństwie do wielu innych producentów, którzy handlują i sprzedają prażone i solone pistacje, pan Fye Wan lubi sprzedawać surowe produkty klientom na lokalnym targu. Naturalne procesy, takie jak zapylanie, Fye Wan porównuje do zjawiska płodności u ludzi.

Lubię surowe pistacje ze względu na ich właściwości zdrowotne. Mogą pomóc w zwalczaniu takich czynników, jak cholesterol i są dobre dla serca. […] Te drzewa są ogromne i żyją od setek lat, ale mają problemy z zapylaniem. Samiec zapyla zbyt wcześnie, a samica ma problemy z przyjmowaniem pyłku, zupełnie, jak w życiu kobiet i mężczyznpowiedział  Fye Wan.

Hybrydy

Fye Wan spędził dziesięciolecia, obserwując wzrost różnych gatunków pistacji. Doszedł do wniosku, że najciekawsza część drzewa znajduje się pod ziemią, ale i ona zaczęła napotykać problemy wynikające ze zmian środowiska. W australijskim Wedderburn zaobserwowano choroby gliny, które mogą spowolnić wzrost i żywotność drzew pistacjowych. Zmartwiony Fye Wan poszukiwał rozwiązania sytuacji, aby utrzymać wzrost drzewek przez wiele lat. Rozwiązaniem było zasadzenie innego gatunku, który jednak potrzebuje wiele lat, aby wzrosnąć. Podobnie jest w przypadku winorośli, z których można uzyskać wino najlepszej jakości z wieloletniego drzewka.

Fye Wan miał nadzieję, że tworząc ​​hybrydę, stworzy drzewo, które jest lepiej dostosowane do jego regionu. Jednak aby sprawdzić wynik eksperymentu, musi czekać kolejne 15 lat. 

Sadzę teraz tę hybrydę pod ziemią i czekam na ziarno. Kiedy wyrośnie, miejmy nadzieję, że będzie przystosowane do tego obszarupowiedział w lecie 2020 roku.

Zmiany klimatu w Kalifornii

Kalifornijscy hodowcy orzechów i pistacji cieszyli się rekordowymi zbiorami w ciągu ostatnich pięciu lat. Jednak, po tym produkcja spadła w następstwie historycznej suszy w 2014 roku. Dodatkowo hodowcy orzechów stykają się z krytyką, jakoby drzewa orzechowe pochłaniały ogromne ilości wody, zabierając ją okolicznym roślinom. W Polsce również mówi się o tym zjawisku, a orzechy są niekiedy wycinane z ogrodów przez wzgląd na to przekonanie.

Teraz gdy globalne temperatury rosną, drzewa pistacji stykają się z wieloma problemami, np. z ogromnymi gąsienicami, zjadającymi orzechy. Kalifornia jest czołowym, światowym producentem migdałów, orzechów włoskich i pistacji, a jej pozycja może być zagrożona poprzez skutki, jakie wywołuje ocieplenie klimatu. 

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Science of the Total Environment, naukowcy z trzech kampusów Uniwersytetu Kalifornijskiego donieśli, że cieplejsze sezony wegetacyjne dadzą gąsienicy dodatkowe szanse, aby zjeść orzechy i zredukować zyski hodowców, a co za tym idzie, zmniejszyć ilość pistacji dostępnych dla smakoszy orzechów. Eksperymenty pana Fye Wana mają wielkie znaczenie dla przyszłości drzew pistacjowych.

źródło: abc.net.au, insideclimatenews.org

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.