Wałbrzych bez plastikowych odpadów

Koniec wykorzystywania plastikowych naczyń i sztućców jednorazowych w instytucjach podległych wałbrzyskiemu Urzędowi Miasta. Od maja wolne od wykorzystywania wyrobów z tworzyw sztucznych mają być też wszystkie inicjatywy finansowane przez miasto.

Cztery sposoby na ekologiczną kuchnię

Z badań instytutu Kantar Millward Brown na rzecz Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 34% Polaków przyznaje się do marnowania żywności. Wśród wyrzucanego jedzenia znajduje się: pieczywo, wędliny czy owoce. Statystyczny Europejczyk wyrzuca 90 kg żywności do kosza, co w przeliczeniu daje 50 mln ton rocznie. W Polsce jest to 9 mln rocznie, co odpowiada 60 miliardom złotych. Jakie są sposoby na ‘niemarnowanie’ jedzenia i ekokuchnię?

Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu najbardziej przyjazną naturze polską uczelnią

Z roku na rok zwiększa się ilość innowacyjnych projektów, także wśród rodzimych uczelni. Warto tutaj wspomnieć o oddanym niedawno do użytku Instytucie Nauk Geologicznych wchodzącym w skład Uniwersytetu Jagiellońskiego. Mimo zastosowania przy jego budowie tak zaawansowanych rozwiązań w zestawieniu World University Ranking „Green Metric” za najbardziej ekologiczną polską uczelnię został uznany Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.