Wege mięso. Kolejny chętny na polski rynek

Amerykańska firma Cargill ma w kwietniu 2020 r. wprowadzić w Polsce roślinne zamienniki mięsa. To już kolejny koncern, który chce rozgościć się w naszym kraju i oferować substytuty dla wegetarian. 

Niedawno pisaliśmy o tym, że na polski rynek ma wkroczyć holenderska grupa Vion, mimo że zamienniki mięsa wciąż zajmują u nas miejsce marginalne.

Fotowoltaika od Columbus Energy

Firma Cargill zatrudnia 12 tys. osób, choć specjalizuje się w branży mięsnej, to postanowiła poszerzyć ofertę o roślinne zamienniki. Tymczasem w tej chwili wartość globalnego rynku tej branży wynosi już 5 mld dolarów, a według prognoz do 2030 roku ma być to już rynek wart 250 mld dolarów. Nowy zakład Vion ma produkować 6 tys. ton substytutów roślinnych rocznie. Część z nich trafi na polski rynek. 

Cargill już w kwietniu 2020 r. ma wprowadzić na polski rynek pierwsze roślinne substytuty mięsa. Firma oferuje produkty z białka pozyskiwanego z soi i grochu. Zarząd firmy uważa, że substytuty mięsa to przyszłość branży i jeden z najważniejszych trendów rynkowych. 

Już 3 miliony Polaków to weganie i wegetarianie. Co trzeci Polak, który je mięso, deklaruje, że chętnie spróbuje roślinnych zamienników. A aż 68 proc. Polaków zaznacza, że kupuje dania wege, gdy stołuje się poza domem. Nawyki żywieniowe Polaków zmieniają się z każdym rokiem na lepsze. Z danych za 2019 rok wynika, że rynek eko rośnie w tempie dwucyfrowym.

Źródło:  portalspozywczy.pl